Φωτογραφία της NASA δείχνει τα σκουπίδια του ανθρώπου στον Άρη

Ρυπαίνουμε όπου κι αν πάμε
18 Ιουνίου 2022 11:12
Φωτογραφία της NASA δείχνει τα σκουπίδια του ανθρώπου στον Άρη

Το Perseverance rover της NASA κατέγραψε ανθρώπινα σκουπίδια στην επιφάνεια του Άρη. Το ειρωνικό είναι πως το κομμάτι του θερμικού καλύμματος που φωτογράφησε παγιδευμένο στους βράχους, προέρχεται από το ίδιο το lander που έφερε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το Perseverance.

Ήταν έκπληξη το να το βρούμε αυτό εδώ, αφού η κάθοδος έγινε δύο χιλιόμετρα μακριά. Προσγειώθηκε το κομμάτι εδώ ή το παρέσυραν οι άνεμοι;

Τα διαστημικά σκουπίδια είναι ένα θέμα που απασχολεί τις διαστημικές υπηρεσίες. Στον Άρη βρέθηκε και ένα κομμάτι του εξοπλισμού προσεδάφισης του Perseverance, ενώ οι αποστολές Apollo έχουν αφήσει πίσω μπότες, φτυάρια και ολόκληρα οχήματα στη Σελήνη, ρυπαίνοντας τα πλανητικά σώματα.

Η Outer Space Treaty του 1967 δεν καλύπτει με λεπτομέρεια τους νόμους περί ρύπανσης άλλων ουράνιων σωμάτων και απαιτείται μία πιο σύγχρονη νομοθεσία αν θέλουμε να προστατέψουμε άλλους πλανήτες για να μην καταλήξουν ως ένας απέραντος σκουπιδότοπος όσο η παρουσία του ανθρώπου στο διάστημα θα εντείνεται.