Βρέθηκε 'ποικίλη οργανική ύλη' στον Άρη από το rover της NASA

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υπολείμματα αρχαίας ζωής στον Άρη!
13 Ιουλίου 2023 09:09
Βρέθηκε 'ποικίλη οργανική ύλη' στον Άρη από το rover της NASA

Σε ένα σημαντικό βήμα για την εξωγήινη εξερεύνηση, το Perseverance rover της NASA ανακάλυψε διάφορους τύπους οργανικών μορίων στον Άρη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό nature. Αυτή η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στον κρατήρα Jezero υποδηλώνει ότι ο Άρης μπορεί να ήταν πιο ενεργός στο παρελθόν του απ' ό,τι είχε γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα, αναδιαμορφώνοντας ενδεχομένως την αντίληψή μας για τη ζωή πέρα από τη Γη.

Η ανίχνευση της οργανικής ύλης έγινε από το όργανο ‘Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals’ (Sherloc) που βρίσκεται στο Perseverance. Η ικανότητα του Sherloc να πραγματοποιεί χαρτογράφηση και ανάλυση οργανικών μορίων και ορυκτών σε τόσο μικρή κλίμακα αποτελεί μια δυνατότητα που δεν είχε ποτέ η ανθρωπότητα στο παρελθόν όσον αφορά την εξερεύνηση του Άρη. Οι ερευνητές Sunanda Sharma, Ryan Roppel και οι συνεργάτες τους, λοιπόν, εξέτασαν παρατηρήσεις από δύο σχηματισμούς εντός του κρατήρα Jezero, ανακαλύπτοντας ενδείξεις οργανικών μορίων και στους δέκα στόχους που παρατηρήθηκαν.

Αν και η προέλευση αυτής της ύλης παραμένει αβέβαιη, οι πιθανότητες κυμαίνονται από το να πρόκειται για υπολείμματα αρχαίας ζωής στον Άρη (δηλαδή να έχουμε να κάνουμε με κάποια "βιοτική" προέλευση) έως και μη βιολογικές πηγές, όπως για παράδειγμα αλληλεπιδράσεις νερού-σκόνης ή να πρόκειται για ύλη που έφτασε στον κόκκινο πλανήτη από μετεωρίτες. Αναμενόμενα, λοιπόν, μιας και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όλοι είναι οι εξωγήινοι, η Ashley E. Murphy, συν-συγγραφέας της επιστημονικής μελέτης υπενθυμίζει ότι: "Δεν είναι όλη η οργανική ύλη βιολογικής προέλευσης".

Ανεξάρτητα από την προέλευσή τους πάντως, η παρουσία αυτών των οργανικών μορίων μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για την ικανότητα του Άρη να φιλοξενεί ζωή. Η ποικιλομορφία τους μάλιστα καθώς και το ότι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά που συνδέονται με υδατικές διεργασίες είναι επίσης αξιοσημειώτα.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η χαρτογράφηση αυτών των οργανικών ουσιών θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του αρειανού κύκλου του άνθρακα και του δυναμικού του κόκκινου πλανήτη να φιλοξενήσει ζωή. Προφανώς, λοιπόν, καθώς συνεχίζουμε να συνθέτουμε τη γεωλογική ιστορία του Άρη, η ανακάλυψη αυτή είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να ωθήσει την αναζήτηση εξωγήινης ζωής σε νέες κατευθύνσεις.


Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό nature στις 12 Ιουλίου του 2023, με τίτλο ‘Diverse organic-mineral associations in Jezero crater, Mars’. Μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ.