Το ηρωικό Ingenuity έκανε την τελευταία του πτήση στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Άντεξε περισσότερο από όσο έλπιζε και ο πιο αισιόδοξος μηχανικός
26 Ιανουαρίου 2024 10:13
Το ηρωικό Ingenuity έκανε την τελευταία του πτήση στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια προσφοράς στην επιστημονική κοινότητα, το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, πέταξε στον Άρη για τελευταία φορά. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, πραγματοποίησε την 72η πτήση του, όταν έχασε την επικοινωνία με το Perseverance rover. Οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να επαναφέρουν την επικοινωνία με το ελικόπτερο, αλλά σύντομα κατάλαβαν πως ένας από τους έλικες ανθρακονημάτων είχε υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης. Το Ingenuity είχε καταφέρει να προσεδαφιστεί σωστά και βρίσκεται ακόμα σε επαφή με το Perseverance, αλλά πλέον έχει χάσει την ικανότητά του να πετάει.

Η αρχική αποστολή του Ingenuity ήταν να πραγματοποιήσει 5 πτήσεις στο διάστημα 30 ημερών. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, πραγματοποίησε 72 πτήσεις στο διάστημα 3 ετών, ενώ ξεπέρασε και τις προσδοκίες των αντοχών του, καθώς πέταξε 14 φορές πιο μακριά από αυτό που είχε σχεδιαστεί και είχε ένα συνολικό χρόνο πτήσεων πάνω από 2 ώρες.

Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε έναν άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του. Αυτό το εκπληκτικό ελικόπτερο πέταξε ψηλότερα και πιο μακριά από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε και βοήθησε την NASA να κάνει αυτό που ξέρει – να κάνει το αδύνατον, δυνατόν. Μέσα από αποστολές όπως αυτή του Ingenuity, η NASA χαράσσει το δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο Ηλιακό σύστημα και εξυπνότερες, πιο ασφαλείς για τους ανθρώπους εξερευνήσεις στον Άρη και ακόμα παραπέρα. – Bill Nelson, Διευθυντής NASA

Στις 18 Ιανουαρίου η ομάδα του Ingenuity σχεδίασε μία σύντομη κάθετη πτήση, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν την τοποθεσία του ελικοπτέρου, μετά από μία αναγκαστική προσεδάφιση. Το Ingenuity έφτασε σε ύψος 12 μέτρων όπου παρέμεινε για 4.5 δευτερόλεπτα, πριν ξεκινήσει την προσεδάφιση με ρυθμό 1 μέτρου το δευτερόλεπτο. Περίπου 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια, ξαφνικά χάθηκε η επαφή με το Ingenuity. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πώς υπέστη ζημιά ο έλικας και το μόνο πλάνο που έχουμε είναι από την κάμερα του Ingenuity στο οποίο φαίνεται η σκιά του έλικα. Το Perseverance rover είναι πολύ μακριά για να φτάσει το Ingenuity και να πάρουμε περισσότερα δεδομένα από τις δικές του κάμερες.

Το Ingenuity θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι οι μηχανικοί της NASA να ολοκληρώσουν τα διαγνωστικά τους και να κατεβάσουν όλα τα δεδομένα και τις εικόνες που έχει στη μνήμη του. Έπειτα, το ηρωικό ελικόπτερο μπορεί να αναπαυθεί στην επιφάνεια του Άρη.