Η ευρωπαϊκή αγορά smartphone βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από το 2013

Ετοιμάζονται για τα χειρότερα οι εταιρίες
17 Ιουνίου 2022 10:48
Η ευρωπαϊκή αγορά smartphone βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από το 2013

Η αγορά smartphone στην Ευρώπη περνά μία ισχυρή κρίση, αφού κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο μέσα σε μία δεκαετία. Η έρευνα της Counterpoint Research δείχνει πτώση 12% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι. Με μόλις 49 εκατομμύρια συσκευές μιλάμε για το χειρότερο τρίμηνο από το 2013. Μάλιστα, μόνο μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρίες κατάφερε να καταγράψει ανάπτυξη.

Ο λόγος για την Realme η οποία διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της στη Γηραιά Ήπειρο. Η Samsung παραμένει στην κορυφή σημειώνοντας πτώση 16%. Πτώση που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί η Apple η οποία είδε μείωση στις πωλήσεις 6%. Η Xiaomi σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση με 36%.

Οι λόγοι της πτώσης αποδίδονται σε πολλούς παράγοντες. Προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω των lockdowns στην Κίνα, αύξηση του πληθωρισμού και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Samsung και Apple αποσύρθηκαν από τη Ρωσία και οι επιπτώσεις θα φανούν πιο καθαρά στο δεύτερο τρίμηνο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές πιστεύουν πως δεν είδαμε ακόμα τα χειρότερα σε αυτήν την πτώση, η οποία θα επιταχυνθεί από το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής στην Ευρώπη το οποίο θα οδηγήσει στην αγορά ακόμα λιγότερων smartphones.