Μόνιμη παραμονή στη Σελήνη; Οι Κινέζοι έκαναν ένα βήμα πιο κοντά

Νέο εύρημα του Chang'e 5 μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα
16 Ιουνίου 2022 15:29
Μόνιμη παραμονή στη Σελήνη; Οι Κινέζοι έκαναν ένα βήμα πιο κοντά

Μια νέα σημαντική ανακάλυψη για την επιφάνεια της Σελήνης ανακοίνωσαν Κινέζοι ερευνητές που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την παραμονή του ανθρώπου στο φεγγάρι. 

Το κινέζικο lander Chang'e 5 ανίχνευσε ενδείξεις πως υπάρχει νερό στην Σελήνη χάρη σε πετρώματα που έφερε πίσω και ανέλυσαν οι επιστήμονες. Το lander είχε προσεληνωθεί τον Δεκέμβριο του 2020, συγκεντρώνοντας περίπου 1.7 κιλά πετρωμάτων και σεληνιακού χώματος, γνωστού και ως ρεγόλιθος. 

H Κινεζική Ακαδημία Επιστημών επιβεβαίωσε πως μέσα από τα δείγματα ανιχνεύθηκαν μόρια νερού σε κάποια από αυτά τα πετρώματα. Βάσει των δεδομένων τα μόρια του νερού είναι παρόντα σε περίπου 120 ppm σε κάποια είδη πετρωμάτων και στα 180ppm σε άλλα είδη. 

Τα δείγματα εδάφους που ανέλυσαν κατέληξαν πως είναι σχετικά ξερά ακόμη και για τα δεδομένα του φεγγαριού, δείχνοντας πως τα επίπεδα του νερού βρίσκονται στα 28.5 ppm. Ανάμεσά τους όμως βρήκαν πως το ορυκτό απατίτης έφερε περιεκτικότητα σε H2O στα 179ppm, κάτι που έπεφτε εντός των προηγούμενων προβλέψεων των επιστημόνων. 

Οι Κινέζοι αστρονόμοι αναφέρουν ότι βάσει παρατηρήσεων με τηλεσκόπια και δορυφόρους τους έχουν οδηγήσει στο να υποπτεύονται ότι κάποτε υπήρχε νερό στη Σελήνη, είτε ως υδροξύλιο είτε ως H2O στα βράχια. 

Με αυτή την ανακάλυψη υπάρχει ελπίδα ότι κοσμοναύτες και αστροναύτες που θα αποικίσουν στο φεγγάρι της Γης μελλοντικά, θα μπορούν να εξάγουν μοριακά οξυγόνο από το περιβάλλον είτε για να παράγουν νερό είτε καθαρό οξυγόνο για την επιβίωσή τους. 

Tags: