Σπάνιο φαινόμενο: Πέντε πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν και θα φαίνονται με γυμνό μάτι

Η "ουράνια ευθεία" των Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία και Κρόνου θα είναι ορατοί όλον τον Ιούνιο
03 Ιουνίου 2022 16:24
Σπάνιο φαινόμενο: Πέντε πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν και θα φαίνονται με γυμνό μάτι

Για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2004 πέντε πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν στον ουρανό μας και θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι.

Πρόκειται για τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία και Κρόνου, οι οποίοι θα σχηματίσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο της πενταπλής ευθυγράμμισής τους και θα φαίνονται καθόλη τη διάρκεια του Ιουνίου. 

Συνήθως συναντάμε δύο ή τρεις πλανήτης να ευθυγραμμίζονται στον ουρανό κάτι που είναι γνωστό ως πλανητική σύζευξη. Τέσσερις είναι πιο ασυνήθιστο και πέντε ταυτόχρονα όπως στην περίπτωση αυτή είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. 

Οι πέντε πλανήτες θα είναι επίσης διατεταγμένοι στον ουρανό κατά σειρά από την απόστασή τους από τον Ήλιο. Συνιστάται να φορέσετε κιάλια τουλάχιστον για να δείτε τον Ερμή στις αρχές του μήνα καθώς θα είναι δύσκολος ο εντοπισμός του, αν και όσο θα περνάνε οι μέρες τόσο πιο ψηλά θα φαίνεται και τόσο πιο φωτεινός θα είναι. 

Για τους παρατηρητές το περιοδικό Sky & Telescope αναφέρει να σημειώσετε τα πρωινά της 3ης και 4ης Ιουνίου όπου οι πλανήτες θα εκτείνονται μόνο 91 μοίρες διαχωρισμού και της 24ης Ιουνίου όταν και η Σελήνη θα τοποθετηθεί σωστά ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη.