Κι όμως υπάρχει VR headset που προσομοιώνει το αίσθημα της ασφυξίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εφευρέτες του AirRes Mask έχουν καλές προθέσεις ωστόσο
29 Μαΐου 2022 19:09
Κι όμως υπάρχει VR headset που προσομοιώνει το αίσθημα της ασφυξίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία δημιούργησε μια συσκευή που ονομάζεται AirRes Mask και έχει σχεδιαστεί για να φοριέται μαζί με δημοφιλή VR headsets, όπως το Meta Quest, επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με μια εικονική εμπειρία μέσω της αναπνοής τους.

Η μάσκα AirRes λειτουργεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος επιτρέπει την ενσωμάτωση γενικών τεχνικών αναπνοής στην εμπειρία VR. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να σβήσουν κεριά ή να φουσκώσουν εικονικά μπαλόνια. Ο δεύτερος τρόπος είναι λίγο πιο έντονος, καθώς η μάσκα μπορεί να προσθέσει αντίσταση στην ικανότητα του χρήστη να αναπνέει.

Σας ακούγεται δυσοίωνο; Σίγουρα μπορεί να γίνει διότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν βαθύτερη, πιο φρικτή εμβάθυνση σε ένα παιχνίδι, για παράδειγμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς από πυροσβέστες για παράδειγμα. Όπως αναφέρει το Gizmodo:

Οι πυροσβέστες θα μπορούσαν να βιώσουν σωματικά την έλλειψη οξυγόνου σε ένα δωμάτιο καθώς μια μαινόμενη φωτιά το κατατρώει, συμπεριλαμβανομένων των προσομοιωμένων παρενεργειών του ανθρώπινου σώματος που δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, όπως την "όραση σήραγγας", αλλά χωρίς τους πρόσθετους κινδύνους μιας πραγματικής πυρκαγιάς. Η μάσκα θα μπορούσε να κάνει τους προσομοιωτές πτήσης να έχουν ρεαλιστικότερη αίσθηση, καθώς οι πρόσθετες δυνάμεις G των ελιγμών υψηλής ταχύτητας καθιστούν πιο δύσκολη την αναπνοή του πιλότου.

Δείτε το demo του AirRes Mask στο παρακάτω βίντεο: