Βρήκαμε το λόγο της μεγαλύτερης κλιματικής καταστροφής της Γης

Στα τέλη της Πέρμιας περιόδου
15 Μαΐου 2022 12:08
Βρήκαμε το λόγο της μεγαλύτερης κλιματικής καταστροφής της Γης

Στα τέλη της πέμπτης και τελευταίας περιόδου της Παλαιοζωικής γεωλογικής εποχής της Γης, ήρθε η μεγαλύτερη κλιματική καταστροφή που έχει γνωρίσει ο πλανήτης. Στην Πέρμια περίοδο λοιπόν, πριν 252 εκατομμύρια χρόνια, η Γη πέρασε μία εξαιρετικά ασταθή περίοδο παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Για να εντοπίσουν το λόγο, οι επιστήμονες ερεύνησαν ένα συγκεκριμένο περιστατικό ηφαιστειακής έκρηξης εκεί που σήμερα είναι η Σιβηρία, ωστόσο διαπίστωσαν πως το κλίμα άρχισε να αλλάζει πολύ πριν από αυτό.

Η θερμοκρασία των ωκεανών είχε ήδη αυξηθεί κατά 8 βαθμούς Κελσίου εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν την έκρηξη της Σιβηρίας, ενώ μετά από αυτήν, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περαιτέρω οδηγώντας το 95% των ειδών σε εξαφάνιση, γεγονός γνωστό και ως η Εξαφάνισης της Τελοπερμίας (The Great Dying).

Φαίνεται λοιπόν, πως τα αρχαία ηφαίστεια εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αυστραλία, είχαν επαναλαμβανόμενες υπερ-εκρήξεις 256 εκατομμύρια χρόνια πριν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες στάχτης και αερίων στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Αυτά αποτυπώθηκαν στα πετρώματα που ερεύνησαν οι επιστήμονες στο Queensland, εκεί που βρίσκονται τα διαβρωμένα απομεινάρια των ηφαιστείων.

Υπολογίστηκε πως 150.000 κυβικά χιλιόμετρα υλικών εκτοξεύτηκαν από τα ηφαίστεια σε μία περίοδο 4 εκατομμυρίων ετών. Για να καταλάβετε την κλίμακα, η έκρηξη του Βεζούβιου που εξαφάνισε την Πομπηία, παρήγαγε μόλις 4 κυβικά χιλιόμετρα βράχων και στάχτης.

Οι εκρήξεις της Αυστραλίας κάλυψαν όλη την ανατολική ακτή με στάχτη ύψους αρκετών μέτρων, ενώ η τεράστια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώθηκε προκάλεσε μία παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Τα αρχαία δάση που κάλυπταν όλη την ανατολική Αυστραλία εξαφανίστηκαν από πυρκαγιές μέσα σε 500.000 χρόνια. Το οικοσύστημα κατέρρευσε και τα περισσότερα ζώα και φυτά εξαφανίστηκαν. Οι εκρήξεις της Σιβηρίας επιβάρυναν την καταστροφή που άρχισαν τα ηφαίστεια της Αυστραλίας, επηρεάζοντας όλες τις αρχαίες ηπείρους. Η καταστροφή ήταν τόσο μαζική που επηρέασε την εξέλιξη της ζωής, ανοίγοντας το δρόμο για την κυριαρχία των δεινοσαύρων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience.