Επιστήμονες ανέπτυξαν φυτά σε χώμα της Σελήνης για πρώτη φορά (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με στόχο την αυτάρκεια των αστροναυτών
14 Μαΐου 2022 09:28
Επιστήμονες ανέπτυξαν φυτά σε χώμα της Σελήνης για πρώτη φορά (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες του University of Florida ανέπτυξαν για πρώτη φορά φυτά χρησιμοποιώντας χώμα από τη Σελήνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόλις 12 γραμμάρια από τα 382 γραμμάρια εδάφους που είχαν φέρει πίσω στη Γη οι αποστολές Apollo 11, 12 και 17 και η απόκτησή τους δεν ήταν εύκολη, αφού είχαν κάνει αίτηση στη NASA για την ποσότητα αυτή τρεις φορές μέσα στα προηγούμενα 11 χρόνια.

Η ομάδα φύτεψε για πρώτη φορά στην ιστορία επίγεια φυτά σε χώμα της Σελήνης. Κάθε δοχείο περιείχε ένα γραμμάριο χώματος, στο οποίο πρόσθεσαν ένα διάλυμα θρεπτικών συστατικών και μερικούς σπόρους αραβιδόψης.

Σχεδόν όλοι οι σπόροι που φυτεύτηκαν κατάφεραν να ανθίσουν, αλλά τα φυτά είχαν ορισμένες διαφορές από αυτά που αναπτύχθηκαν στο γκρουπ ελέγχου που περιείχε χώμα από άλλες τοποθεσίες. Τα φυτά με χώμα από Σελήνη ήταν μικρότερα και αναπτύχθηκαν πιο αργά από τα υπόλοιπα, ενώ υπήρχε και μεγαλύτερη διαφορά στα μεταξύ τους μεγέθη σε σχέση με το γκρουπ ελέγχου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σύσταση του χώματος της Σελήνης επηρέασε την ανάπτυξη των φυτών. Μάλιστα, το χώμα που ήταν εκτεθειμένο περισσότερο στους κοσμικούς ανέμους που έφερε η αποστολή Apollo 11, εμπόδισε περισσότερο την ανάπτυξη των φυτών. Τα δείγματα της αποστολής είχαν συλλεχθεί από την αρχαιότερη περιοχή της Mare Tranquillitatis, η οποία είναι εκτεθειμένη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια στο περιβάλλον.

Το πείραμα θεωρείται επιτυχημένο και ανοίγει το δρόμο για πιθανή ανάπτυξη φυτών στη Σελήνη για να προσφέρουν τροφή και οξυγόνο στους ανθρώπους, καθώς ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την αποστολή Artemis, είναι η τροφή. Τα έτοιμα γεύματα υπάρχουν, αλλά υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να έχει πρόσβαση κανείς σε φρέσκια τροφή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Για μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τη Σελήνη ως βάση για εκτοξεύσεις. Είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε το χώμα που υπάρχει ήδη εκεί για να αναπτύξουμε φυτά. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν αναπτύσσεις φυτά σε σεληνιακό χώμα, κάτι το οποίο είναι εντελώς εκτός της εξελικτικής εμπειρίας των φυτών; Πώς θα συμπεριφερθούν τα φυτά σε ένα σεληνιακό θερμοκήπιο; Μπορούμε να έχουμε σεληνιακούς αγρότες; - Rob Ferl, University of Florida

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι σημαντικά, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βρούμε τη βέλτιστη σύσταση σεληνιακού χώματος για την ανάπτυξη των φυτών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Biology.