Χάος με δηλώσεις της Roscosmos περί εγκατάλειψης του ISS

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες
02 Μαΐου 2022 09:25
Χάος με δηλώσεις της Roscosmos περί εγκατάλειψης του ISS

Σύμφωνα με το Bloomberg, o επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, δήλωσε σε συνέντευξη στα ρωσικά κρατικά media Tass και RIA Novosti, πως η Ρωσία θα εγκαταλείψει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση έχει παρθεί ήδη, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τη συζητήσουμε δημόσια. Μπορώ μόνο να πω το εξής. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας, θα ειδοποιήσουμε τους συνεταίρους μας για το τέλος των εργασιών μας στον ISS ένα έτος πριν.

Ωστόσο η έκδοση της Tass στα Αγγλικά στις 29 Απριλίου αλλάζει τον τόνο των δηλώσεων και αναφέρει πως “AN η Ρωσία αποφάσιζε να αποσυρθεί από τον ISS, ΘΑ ειδοποιούσε τους συνεταίρους της ένα έτος πριν”. Η Tass προσθέτει επίσης πως ο Rogozin τόνισε ότι οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας στον ISS μετά το 2024 έχουν σταλεί στον Πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνηση για έγκριση. Επιπλέον προσθέτει τα εξής λεγόμενα του Rogozin.

Δεν πρέπει να βιαστούμε να διακηρύξουμε τη θέση μας και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνησή μας, δηλαδή έως το 2024. Μία απόφαση για το μέλλον του ISS θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο μέρος από την εξέλιξη της κατάστασης στη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Rogozin μέσω Twitter δήλωσε πως η οποιαδήποτε συνεργασία θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Πιστεύω πως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των συνεταίρων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άλλα κοινά projects, είναι εφικτή μόνο με την πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις άρση των παράνομων κυρώσεων.

Το Bloomberg δεν έχει σχολιάσει τις αντικρουόμενες αναφορές και παραμένει άγνωστο αν πρόκειται απλά για μεταφραστικό λάθος ή πολιτική απόφαση.

Αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται 3 Ρώσοι, 1 Ιταλός, 1 Γερμανός και 6 Αμερικανοί αστροναύτες.