Η OneWeb στράφηκε στην ανταγωνίστρια SpaceX για να εκτοξεύσει τους δορυφόρους της

Οι Ρώσοι την έσπρωξαν στην αγκαλιά της
22 Μαρτίου 2022 11:00
Η OneWeb στράφηκε στην ανταγωνίστρια SpaceX για να εκτοξεύσει τους δορυφόρους της

Μετά την άρνηση της Ρωσίας να εκτοξεύσει με τους Soyuz πυραύλους τους internet δορυφόρους της OneWeb, η εταιρία αναγκάστηκε να στραφεί στην ανταγωνίστρια SpaceX για να καταφέρει να στείλει τους εναπομείναντες δορυφόρους πρώτης γενιάς σε τροχιά. Η συμφωνία έκλεισε και η πρώτη εκτόξευση προγραμματίστηκε για αργότερα μέσα στη χρονιά. Να θυμίσουμε πως η SpaceX έχει το ανταγωνιστικό σύστημα δορυφορικού internet, Starlink.

Ευχαριστούμε την SpaceX για την υποστήριξή της, η οποία αντανακλά το κοινό μας όραμα για τη χωρίς όρια δυναμική του διαστήματος. Με αυτές τις εκτοξεύσεις, είμαστε εντός προγράμματος για να ολοκληρώσουμε τον αστερισμό δορυφόρων μας και να παρέχουμε αξιόπιστη, γρήγορη και ασφαλή συνδεσιμότητα σε όλο τον κόσμο. – Neil Masterson, CEO OneWeb

Για την ιστορία, στις 3 Μαρτίου, λίγες μέρες πριν την εκτόξευση των 36 δορυφόρων της OneWeb, η Roscosmos ανακοίνωσε πως δε θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκτοξεύσεις για την εταιρία, αν η OneWeb δε δεσμευτεί πως το δίκτυό της δε θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ απαίτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να πουλήσει και τις μετοχές που είχε από την εταιρία, απαίτηση που προήλθε από τις κυρώσεις που επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να πουλήσει τις μετοχές της OneWeb.