Starship: Έχουμε νέα για την 4η δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας!

Απευθείας από τον Elon Musk
08 Απριλίου 2024 16:34
Starship: Έχουμε νέα για την 4η δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας!

Η SpaceX φαίνεται πως ετοιμάζεται πυρετωδώς για την τέταρτη δοκιμαστική πτήση του Starship, μετά την θετική εξέλιξη της τρίτης πτήσης που κατάφερε να ξεπεράσει παρά πολλά σημαντικά ορόσημα. Συγκεκριμένα, είχαμε μια νέα επιβεβαίωση για το πότε πρόκειται να πετάξει ξανά ο μεγαλύτερος πύραυλος της ανθρωπότητας, από τον ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρίας, τον Elon Musk.

Συγκεκριμένα, ο μεγιστάνας έκανε γνωστό μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πώς η τέταρτη πτήση πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Μάιο. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια μέρα ακριβώς όμως, αφού αυτό είναι προφανώς κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Φυσικά, πριν ένα Starship ξεκινήσει το ταξίδι του, η SpaceX πραγματοποιεί μια σειρά από σχολαστικές δοκιμές για να εξασφαλίσει την ετοιμότητα του πυραύλου για την πτήση. Οι δοκιμές αυτές αφορούν κάθε υποσύστημα, από την πίεση των δεξαμενών του πυραύλου για να επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να αντέξουν τις απαραίτητες πιέσεις, μέχρι τη διεξαγωγή στατικών ενεργοποιήσεων των κινητήρων στην εξέδρα της εκτόξευσης. Τα μέτρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της ικανότητας του πυραύλου να αντέξει τις κακουχίες των διαστημικών ταξιδιών. Σε ακριβώς αυτή τη φάση βρίσκεται τώρα η εταιρία.

Μετά την τρίτη δοκιμαστική πτήση, η SpaceX προχώρησε σχεδόν αμέσως σε στατικές δοκιμές των κινητήρων του δεύτερου σταδίου του τέταρτου Starship. Παράλληλα, αναμένεται να κάνει και αλλαγές στη νέα της δοκιμή, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που κατάφερε να συλλέξει από την προηγούμενη απόπειρα. Παρακάτω θα βρείτε σχετικά πλάνα

Για την ιστορία, το Starship είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, κάτι που σημαίνει ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος των μελλοντικών πτήσεων. Το διαστημόπλοιο έχει επιλεχθεί για την Artemis 1 αποστολή της NASA που θα δει τον άνθρωπο ξανά στο φεγγάρι μετά από δεκαετίες. Φυσικά, φιλοδοξία του Musk είναι το Starship να χρησιμοποιηθεί και για τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στον Άρη.

Σχετικά με όλα αυτά μίλησε πολύ πρόσφατα ο Musk στο πλαίσιο μιας ομιλίας του στο Starbase στο Τέξας. Για περισσότερα, μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από τον player που ακολουθεί.