Starship: Πότε θα γίνει η 4η δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας;

Ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες
23 Μαρτίου 2024 21:31
Starship: Πότε θα γίνει η 4η δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας;

Έχει περάσει περίπου μια εβδομάδα από την τρίτη δοκιμαστική πτήση του Starship της SpaceX, στην οποία η εταιρία του Elon Musk κατάφερε να γράψει ιστορία, αφού ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος έφτασε στο διάστημα. Χωρίς να επαναπαύεται από τότε, η SpaceX ξεκίνησε τώρα τις διαδικασίες για την τέταρτη δοκιμαστική πτήση.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ένα δεύτερο στάδιο του Starship μεταφέρθηκε πλέον στη βάση εκτόξευσης στο Starbase στο Τέξας. Εκεί θα δοκιμαστεί στατιστικά και εφόσον οι μηχανικοί της εταιρίας δώσουν το πράσινο φως, θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το πρώτο στάδιο, δηλαδή το Super Heavy Booster για την τέταρτη δοκιμαστική πτήση. Ακόμη δεν υπάρχει τελική ημερομηνία για το πότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επόμενη δοκιμή, αλλά η Gwynne Shotwell έχει δώσει ήδη μια πρώτη ένδειξη.

Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια επιχειρήσεων της SpaceX ανέφερε πως το Starship μπορεί να πετάξει ξανά ακόμη και στις αρχές του Μαΐου. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει πως οι στατικές ενεργοποιήσεις των κινητήρων και οι υπόλοιπες δοκιμές θα κυλίσουν ομαλά και πως η αρμόδια αρχή, η Federal Aviation Administration, θα δώσει ξανά το πράσινο φως εγκαίρως.

Η SpaceX έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας μια φωτογραφία που δείχνει τη μεταφορά του τέταρτου Starship στη βάση εκτόξευσης, συνοδευόμενη από μια ακόμη εικόνα που δείχνει άλλα τρία Starships που έχουν κατασκευαστεί. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η εταιρία του Elon Musk σχεδιάζει εως και 6 δοκιμαστικές πτήσεις εντός του 2024, έτσι ώστε να τελειοποιήσει κάθε πτυχή του πυραύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Starship είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, κάτι που σημαίνει ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος των μελλοντικών πτήσεων. Το διαστημόπλοιο έχει επιλεχθεί για την Artemis 1 αποστολή της NASA που θα δει τον άνθρωπο ξανά στο φεγγάρι μετά από δεκαετίες. Φυσικά, φιλοδοξία του Musk είναι το Starship να χρησιμοποιηθεί και για τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στον Άρη.