Η SpaceX του Elon Musk έγραψε ιστορία – Έφτασε στο διάστημα ο μεγαλύτερος πύραυλος της ανθρωπότητας

Νέα ορόσημα
14 Μαρτίου 2024 16:57
Η SpaceX του Elon Musk έγραψε ιστορία – Έφτασε στο διάστημα ο μεγαλύτερος πύραυλος της ανθρωπότητας

Η εταιρία αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Elon Musk κατάφερε να φτάσει νέα ορόσημα με την τρίτη πτήση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, το Starship κατάφερε και επίσημα να φτάσει στο διάστημα και ολοκλήρωσε επιτυχημένα όλα τα δύσκολα στάδια που είχαν δημιουργήσει προβλήματα στις προηγούμενες δοκιμές.

Αυτή τη φορά, προφανώς, η SpaceX είχε πάρει αρκετά μέτρα για να καταφέρει να πετύχει τον δύσκολο στόχο της. Μια βασική αλλαγή για την τρίτη πτήση του Starship, εκτός από τις αναβαθμίσεις και στους δύο πυραύλους, αφορούσε το σημείο προσγείωσης. Η SpaceX αυτή τη φορά έβαλε στόχο να προσγειώσει το Starship στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με την εταιρία, αυτό θα της επέτρεπε να "επιχειρήσει νέες τεχνικές όπως η καύση του κινητήρα στο διάστημα".

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, με βάρος 5000 τόνους, το Starship είναι το μεγαλύτερο ιπτάμενο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Το διαστημόπλοιο, που θα χρησιμοποιηθεί για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μετά από δεκαετίες, απαρτίζεται από δύο στάδια. Το πρώτο, με όνομα Super Heavy Booster, ανέλαβε για άλλη μια φορά να απογειώσει το διαστημόπλοιο, πυροδοτώντας ταυτόχρονα 33 κινητήρες!

Περίπου 3 λεπτά μετά τη σημερινή εκτόξευση ακολούθησε η σύνθετη τεχνική διαχωρισμού που ονομάζεται “hot staging”. Σε αυτήν, οι κινητήρες του Starship ενεργοποιήθηκαν και οι περισσότεροι κινητήρες του Booster έσβησαν, με αποτέλεσμα το πρώτο στάδιο να αποκολληθεί από τον πύραυλο που συνέχισε την τροχιά του. Το Starship ξεκίνησε, λοιπόν, το ταξίδι για τον Ινδικό Ωκεανό και το Booster άνοιξε ξανά τους κινητήρες του για να κατευθυνθεί πίσω προς τον Κόλπο του Μεξικού.

Όσο το Starship βρισκόταν στο διάστημα ακολούθησε η δοκιμή για την λεγόμενη ‘Pez πόρτα’, μια ειδική πόρτα που ανοιγοκλείνει και που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον για την εκτόξευση Starlink δορυφόρων από το Starship. Η δοκιμή αυτή ήταν επιτυχημένη.

Δυστυχώς, το Starship δεν κατάφερε όμως να επιστρέψει σώο στη Γη. Η SpaceX το είχε εξοπλίσει με μια ειδική στρώση από 18 χιλιάδες κεραμικά πλακίδια για να αντέξει τη θερμότητα, αλλά καθώς το πλάσμα ξεκίνησε να τυλίγει το σκάφος κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, η βίντεο ροή διακόπηκε και λίγα λεπτά μετά οι μηχανικοί της SpaceX επιβεβαίωσαν πως έχασαν το σκάφος. Το πολύ εντυπωσιακό είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε live βίντεο από την είσοδο διαστημοπλοίου στην ατμόσφαιρα, χάρη στο δορυφορικό δίκτυο Starlink της SpaceX.

Φυσικά, ο τελικός στόχος της SpaceX είναι το Starship να επιστρέφει σώο στη Γη για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για επόμενες πτήσεις. Υπάρχουν δηλαδή ορόσημα που μένει να επιτευχθούν μέχρι την Artemis αποστολή της NASA στο φεγγάρι και τις φιλοδοξίες του Musk για μια βάση στον Άρη, αλλά η πρόοδος σήμερα ήταν τεράστια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά άκρως εντυπωσιακά πλάνα από την τρίτη δοκιμαστική πτήση:

Η απογείωση του Starship:

Ο διαχωρισμός των δύο σταδίων:

Το Starship σε πορεία στο διάστημα:

Η εκ νέου είσοδος του Starship στην ατμόσφαιρα της Γης: