Ο πραγματικός λόγος που ανατινάχτηκε το τεράστιο Starship διαστημόπλοιο

Το λάθος που έκαναν οι μηχανικοί της SpaceX
15 Ιανουαρίου 2024 15:26
Ο πραγματικός λόγος που ανατινάχτηκε το τεράστιο Starship διαστημόπλοιο

Πριν μερικές ώρες, η SpaceX έκανε τη δική της ανασκόπηση για το 2023 μέσα από μια ζωντανή ομιλία για όλο το προσωπικό της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Elon Musk βρέθηκε στη σκηνή, μιλώντας για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα του κολοσσού του στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Μέσα στη χρονιά που πέρασε η SpaceX ξεπέρασε τον εαυτό της, κάνοντας περισσότερες εκτοξεύσεις από πότε, τόσο για να επεκτείνει το Starlink δίκτυο όσο και για εξυπηρετήσει διάφορους πελάτες της, όπως η NASA.

Φυσικά, ένα από τα highlights της χρονιάς της SpaceX ήταν οι δύο δοκιμαστικές πτήσεις του Starship, του μεγαλύτερου πυραύλου που έχει φτιάξει το ανθρώπινο είδος. Αναλυτικότερα, ένα μη επανδρωμένο Starship εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, αλλά μια ανωμαλία λίγα λεπτά μετά την απογείωση ανάγκασε τους ελεγκτές να το ανατινάξουν. Το Νοέμβριο ακολούθησε η δεύτερη δοκιμαστική πτήση, στην οποία επιτεύχθηκε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, αφού το όχημα πέτυχε για πρώτη φορά τον διαχωρισμό των δύο σταδίων. Εν τέλει όμως, το Starship απέτυχε ξανά να φτάσει σε τροχιά.

Τώρα, ο Musk αποκάλυψε για πρώτη φορά τι πραγματικά συνέβη, εξηγώντας αναλυτικά το λόγο που το Starship εξερράγη μετά το διαχωρισμό των δύο σταδίων, ενώ όλα έμοιαζαν να κυλούν ομαλά. Το λάθος των μηχανικών της SpaceX ήταν πως είχαν γεμίσει τον πύραυλο με υγρό οξυγόνο και μεθάνιο για να τον δοκιμάσουν με βαρύ φορτίο. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν να απελευθερώνουν τις δύο ουσίες, προκλήθηκε πυρκαγιά που οδήγησε σε έκρηξη.

Αναλυτικότερα, ο Musk εξήγησε:

H δεύτερη πτήση σχεδόν έφτασε σε τροχιά. Για την ακρίβεια, αν είχε κανονικό φορτίο, θα είχε φτάσει σε τροχιά. Ο λόγος που δεν έφτασε στην τροχιά ήταν ότι εξαερώσαμε το υγρό οξυγόνο. Αυτό οδήγησε σε πυρκαγιά και έκρηξη, επειδή θέλαμε να εξαερώσουμε το υγρό οξυγόνο.

Κανονικά, δεν θα προσθέταμε αυτό το υγρό οξυγόνο αν είχαμε κάποιο πραγματικό ωφέλιμο φορτίο. Έτσι, κατά ειρωνεία της τύχης, αν το Starship είχε ωφέλιμο φορτίο, θα είχε φτάσει σε τροχιά. Και έτσι, νομίζω ότι έχουμε μια πραγματικά καλή πιθανότητα να φτάσουμε σε τροχιά με την τρίτη πτήση και στη συνέχεια μια ταχεία πορεία για να πετύχουμε πλήρη και ταχεία επαναχρησιμοποίηση.

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τρίτη πτήση, η οποία όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο.