Ανακαλύφθηκαν νέα είδη οργανισμών στην τάφρο της Ατακάμα στα 8.000 μέτρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εκστασιασμένοι οι επιστήμονες
20 Μαρτίου 2022 09:33
Ανακαλύφθηκαν νέα είδη οργανισμών στην τάφρο της Ατακάμα στα 8.000 μέτρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Χιλιανός επιστήμονας Osvaldo Ulloa ήταν ο επικεφαλής μίας αποστολής 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, “εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κανένας άνθρωπος”. Το υποβρύχιο κατέβηκε στα βάθη της τάφρου Ατακάμα στη Χιλή, εκεί που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Εκεί ανακάλυψαν οργανισμούς που γέννησαν περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.

Μόλις ξεπέρασαν τα 100 μέτρα, το φως είχε ήδη εξαφανιστεί και βασίζονταν στα ισχυρά LEDs του υποβρυχίου. Στον πυθμένα είδαν μοναδικές γεωλογικούς σχηματισμούς όπου ζούσε ένα νέο είδος ολοθούριων ή αγγουριών της θάλασσας όπως είναι ευρέως γνωστά. Ήταν διάφανα και δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά.

Ανακαλύψαμε επίσης βακτηριακές κοινότητες οι οποίες είχαν νήματα τα οποία δε γνωρίζαμε πως υπήρχαν στην τάφρο της Ατακάμα και οι οποίες τρέφονταν με χημικά ή ανόργανα συστατικά. Αυτό άνοιξε ένα σωρό ερωτήσεις. Ποια είναι αυτά τα συστατικά; Τι είδους βακτήρια είναι; Δεν έχουμε ιδέα, πρέπει να πάμε ξανά εκεί.

Η αποστολή βρήκε επίσης είδη αμφίποδων, ένα τύπο καρκινοειδών που συγγενεύει με τη γαρίδα, τα οποία τρέφονταν με καρκινοειδή, σκουλήκια και διάφανα ψάρια.

Θα βάλουμε τρεις αισθητήρες στην τεκτονική πλάκα της Νότιας Αμερικής και δύο στην πλάκα Nazca για να δούμε πώς παραμορφώνεται ο πυθμένας του ωκεανού. Αυτού του είδους οι αισθητήρες υπάρχουν προς το παρόν μόνο στη στεριά. Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project, είναι το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει στην υποθαλάσσια γεωλογία στη Χιλή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να βάλουμε περισσότερους αισθητήρες σε αυτήν την περιοχή για να μελετήσουμε όλες τις διεργασίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση αυτών των δύο πλακών.