Περιστατικό ομηρίας έλαβε χώρα σε κατάστημα της Apple στο Άμστερνταμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αίσιο τέλος
24 Φεβρουαρίου 2022 09:21
Περιστατικό ομηρίας έλαβε χώρα σε κατάστημα της Apple στο Άμστερνταμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα τρομακτικό περιστατικό έλαβε χώρα πριν μερικές ώρες, το απόγευμα της Τετάρτης, στο μεγάλο Apple Store κατάστημα στο κέντρο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, ευτυχώς με αίσιο τέλος.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ένα άντρας που φορούσε εξοπλισμό παραλλαγής και μια μπαλακλάβα για να κρύβει το πρόσωπό του, μπήκε στο κατάστημα της Apple, πυροβόλησε το όπλο του και κράτησε έναν ανυποψίαστο πελάτη ως όμοιο. Ο άτυχος πελάτης μάλιστα δεν ήταν Ολλανδός, αλλά επισκέπτης από κάποια άλλη χώρα.

Φωτογραφίες από τη σκηνή έδειχναν τον όμηρο να κάθεται απέναντι από τον δράστη, με τα χέρια του πίσω από την πλάτη σε χειροπέδες. Παράλληλα, υπήρχαν άλλα τέσσερα άτομα στο κατάστημα κρυμμένα σε μια ντουλάπα, αλλά ο ύποπτος προφανώς δεν κατάλαβε ότι βρισκόντουσαν εκεί. Δεκάδες άλλα άτομα ήταν επίσης μέσα στο Apple Store όταν ξεκίνησε το περιστατικό, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν.

Η συμπλοκή με την αστυνομία διήρκεσε περίπου από τις 17:30 μέχρι τις 22:45 (τοπική ώρα), όταν ο όμηρος έφυγε τρέχοντας από το κατάστημα, με τον ύποπτο να βρίσκεται λίγο πίσω του. Σύμφωνα με το μέσο AT5 Echt Amsterdams Nieuws, η αστυνομία που βρισκόταν στη σκηνή χτύπησε τον ύποπτο ενώ έτρεχε με μια θωρακισμένη BMW X5. Καθώς βρισκόταν ακίνητος στο έδαφος, η αστυνομία έστειλε ένα ρομπότ για να τον ελέγξει για εκρηκτικά.

Κατά τη διάρκεια της ομηρείας, ο 27χρόνος δράστης είχε στείλει selfies του και άλλες φωτογραφίες στο μέσο ενημέρωσης AT5, στις οποίες φαινόταν να φορά ένα γιλέκο με εκρηκτικά, κάτι που τελικά δεν ίσχυε.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η στρατηγική τους ήταν να κουράσουν τον δράστη με διαπραγματεύσεις. Κάποια στιγμή μάλιστα ο άνδρας ζήτησε κρυπτονομίσματα αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την ασφαλή απομάκρυνσή του από το Apple Store. Τελικά ο δράστης έχασε τον έλεγχο όταν ζήτησε από την αστυνομία ένα μπουκάλι νερό. Οι αρχές επιστράτευσαν ένα ρομπότ για να του το δώσουν και τότε ο όμηρος αντιλήφθηκε την ευκαιρία του και ξεκίνησε να τρέχει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Het Parool ο δράστης πέθανε από τα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα.