Ο hacker που έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας $11 δις ίσως να έχει βρεθεί

Πώς όμως έφτασε κάποιος στα ίχνη του;
23 Φεβρουαρίου 2022 22:10
Ο hacker που έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας $11 δις ίσως να έχει βρεθεί

Μια τεράστια ληστεία crypto σόκαρε τον τότε κόσμο τους το 2016, όταν απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας άνω των $11 δις.

Κάποιος είχε καταφέρει να εισχωρήσει στη The DAO, μια αυτόνομη αποκεντρωμένη οργάνωση με βάση το Ethereum, που είχε όλα τα φόντα να γίνει η επαναστατική οντότητά που θα έδειχνε στον κόσμο όλα τα θετικά, τα οποία μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία αυτή.

Τελικά, εξαιτίας του χαρακαρίσματός της κατέληξε να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος και μια προειδοποίηση προς όλους για το τι κινδύνους παραμονεύουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Για την ιστορία ο hacker που εισχώρησε κατάφερε να αποσπάσει περί τα 3.6 εκατ. ETH που εκείνη την περίοδο είχαν αξία περίπου $55 εκατ. δολάρια, αλλά τώρα η αξία τους θα ξεπερνούσε τα $11 δις, κάτι που αυτομάτως την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία των crypto. 

Η δημοσιογράφος Laura Shin που ασχολείται ενδελεχώς με τα crypto και καλύπτει το ρεπορτάζ τους πιστεύει ότι βρήκε τον άνθρωπο πίσω από μια εκ των μεγαλύτερων crypto ληστειών. 

Ύστερα από έρευνα που έκανε η ίδια και την έγραψε στο βιβλίο της με τίτλο "The Cryptopians: Idealism, Greed, Lies, and the Making of the First Big Cryptocurrency Craze" αποκάλυψε πως ο άνθρωπος που θεωρεί -βάσει των στοιχείων της- πως είναι ο ένοχος είναι ο Toby Hoenisch.

Πρόκειται για τον 36χρονο developer και συνιδρυτή της crypto πλατφόρμας TenX, η οποία πλέον έχει κλείσει. Πλέον ο Hoenisch ασχολείται με μια stablecoin πλατφόρμα ονόματι Mimo αλλά η Shin υποστηρίζει πως αυτός βρίσκεται πίσω από το hack του DAO, διότι εκείνη την περίοδο είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Υπάρχουν ψηφιακά ίχνη και ψίχουλα που ακολούθησε η Shin και ισχυρίζεται ότι συνδέουν τον Hoenisch με το hack, τα οποία ανακάλυψε με τη βοήθεια ενός ψηφιακού εργαλείου εγκληματολογίας που χρησιμοποιεί η γνωστή blockchain εταιρία, Chainalysis. Όπως γράφει στο Forbes μέσα από το εργαλείο και τους έμπειρους συνεργάτες της κατάφερε να ακολουθήσει τα ίχνη του θολωμένου ιστορικού συναλλαγής των κρυπτονομισμάτων, καθώς είχαν καταλήξει σε λογαριασμούς με τέσσερις ξεχωριστές συναλλαγές. 

Μια από αυτές αποκαλύπτει πως το crypto μετατράπηκε σε Grin και μετέπειτα στάλθηκαν nodes με ονόματα που παρέπεμπαν στα social media usernmaes του Hoenisch όπως “ln.toby.ai,” “lnd.ln.toby.ai” και “TenX", ενώ ένα από τα πολλά του account επίσημα ονομάζεται @tobyai. 

Τι απάντησε ο "κατηγορούμενος";

Ο TOby Hoenisch από την πλευρά του αρνήθηκε κάθε κατηγορία εναντίον του και όταν ερωτήθηκε από την Shin απάντησε με ένα απλό mail λέγοντας: "Η δήλωση και το συμπέρασμά σας είναι κατηγορηματικά ανακριβή".