Αστρονόμοι αναζήτησαν σημάδια τεχνολογικού πολιτισμού στο κέντρο του γαλαξία μας

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα;
17 Φεβρουαρίου 2022 11:10
Αστρονόμοι αναζήτησαν σημάδια τεχνολογικού πολιτισμού στο κέντρο του γαλαξία μας

Η αιώνια απορία του ανθρώπου για το αν είναι μόνος στο σύμπαν προσπάθησε να απαντηθεί ακόμα μία φορά, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα στα 150MHz. Με το SETI αναζητούμε σημάδια από ραδιοκύματα από τις αρχές του 20ου αιώνα, χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα. Η λογική είναι πως αν ένας εξωγήινος πολιτισμός έχει αναπτυγμένη τεχνολογία, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ραδιοκύματα, να “ακούσουμε” τον τεχνολογικό θόρυβο που θα κάνει.

Μία νέα προσπάθεια από το Murchison Widefield Array (MWA) στην Αυστραλία ήταν η τέταρτη στη σειρά χρησιμοποιώντας χαμηλών συχνοτήτων ραδιοκύματα. Και αυτή όμως όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν εντόπισαν τίποτα παρά μόνο μία εκκωφαντική σιωπή.

Μετά από δύο νύχτες παρατηρήσεων με το MWA στραμμένο στο κέντρο του Milky Way, στην τεράστια μαύρη τρύπα Sagittarius A*, οι ερευνητές έψαξαν για τεχνολογικές υπογραφές σε 144 εξωπλανητικά συστήματα.

Το Γαλακτικό Κέντρο είναι ο κύριος στόχος του SETI ως η γραμμή πεδίου που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση άστρων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο η μεγαλύτερη πυκνότητα άστρων στο Γαλακτικό Κέντρο σημαίνει επίσης πως κατακλυσμικά γεγονότα όπως σουπερνόβα και μαγνητικές καταιγίδες είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν εξωπλανήτες, πιθανώς καταστρέφοντας τη ζωή στην επιφάνειά τους.

Παρόλους τους κινδύνους όμως, το Γαλακτικό Κέντρο έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρούμε νοήμων ζωή. Η έρευνα δεν απέδωσε καρπούς, όμως απλά σημαίνει πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν ανιχνεύθηκαν σήματα. Για την ώρα, είμαστε ακόμα μόνοι...

Η έρευνα αναρτήθηκε στο ArXiv.