O Elon Musk σιωπηλά έκανε φιλανθρωπικές δωρεές σχεδόν $6 δισ. δολαρίων

Μόνο την περασμένη χρονιά
16 Φεβρουαρίου 2022 20:21
O Elon Musk σιωπηλά έκανε φιλανθρωπικές δωρεές σχεδόν $6 δισ. δολαρίων

Ο Elon Musk είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών που κατέκριναν του σκοπούς του πίσω από την ενέργειά του να χρηματοδοτήσει τον ΟΗΕ ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στον κόσμο.

Είχε οργανώσει μάλιστα και δημοσκόπηση στο Twitter όπου ζητούσε από τους ακόλουθούς του να ψηφίσουν εάν θα πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla για να προσφέρει υπέρ του σκοπού αυτού, για τον οποίο τελικά είχε λάβει το πειστήριο πλάνο από τον ΟΗΕ

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά αν και κατακρίθηκε για τους σκοπούς του πίσω από την κίνηση αυτή, καθώς το θεώρησαν σαν ένα επικοινωνιακό τρικ ούτως ώστε να ρευστοποιήσει σημαντικό μέρος των μετοχών του. Εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την εφορία που του ζητούσε να πληρώσει φόρους ύψους $11 δισ. δολαρίων για το 2021. Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι ο μεγιστάνας και ιδρυτής της Tesla δεν λαμβάνει μισθό ως επικεφαλής της αλλά οι απολαβές του γίνονται με ποσοστά επί των μετοχών. 

Σχεδόν $6 δισ. δωρεές το 2021

Τελικά, αποδεικνύεται πως ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου πρόσφερε σχεδόν $6 δισ. δολάρια (για την ακρίβεια $5.7 δισ.) για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αμέσως μετά την ρευστοποίηση. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι το που διατέθηκε το υπέρογκο αυτό ποσό, αν π.χ. δόθηκε εξ' ολοκλήρου στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, αν μοιράστηκε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή και παρόμοια προγράμματα. Αν και στελέχη του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το εάν έλαβαν τα χρήματα αυτά, προς το παρόν δεν έχουν απαντήσει. 

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πάνω από 5 εκ. μετοχές που διέθεσε ο Elon Musk για τον σκοπό αυτό δεν αναφέρονται από που προήρθαν. Στο επίσημο έγγραφο της SEC (Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) δεν κατονομάζεται ούτε το καταπίστευμα ούτε κάποια άλλη πληροφορία. 

Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη φιλανθρωπική προσφορά που έγινε για το 2021, πίσω από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο όμως συμμετέχουν δεκάδες μεγιστάνες και διαχειρίζεται εκατοντάδες δισ. δολάρια ετησίως. 

Tags: