Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπάκι στον εγκέφαλο από τη Neuralink αντιμετώπισε πρόβλημα

Αλλά οι μηχανικοί βρήκαν σχεδόν αμέσως λύση!
09 Μαΐου 2024 09:20
Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπάκι στον εγκέφαλο από τη Neuralink αντιμετώπισε πρόβλημα

Όπως σας ενημερώσαμε, φέτος τον Ιανουάριο ο 29χρονος Nolan Arbaugh έγινε ο πρώτος άνθρωπος που δέχθηκε το ‘Link’ τσιπάκι της Neuralink στον εγκέφαλό του, ως μέρος της πρώτης κλινικής δοκιμής.

Τώρα 100 μέρες μετά το χειρουργείο, η εταιρία του Elon Musk ήρθε να μας ενημερώσει για την κατάστασή του, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πως η τεχνολογία αντιμετώπισε και ένα σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση της Neuralink, τις εβδομάδες μετά την εγχείρησή του, ο Noland χρησιμοποίησε το Link για να ελέγχει το φορητό του υπολογιστή από διάφορες θέσεις, ακόμη και ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Αυτό δεν εφικτό με άλλες τεχνολογίες για άτομα με αναπηρία που βοηθούν στην αλληλεπίδραση με ψηφιακά συστήματα, αφού για παράδειγμα ο Noland χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ένα stylus για tablet που κρατούσε με το στόμα του.

Χρησημοποιώντας την τεχνολογία της Neuralink μπορεί να παίζει διαδικτυακά παιχνίδια με φίλους (Chess, Civilization VI), να περιηγείται στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιεί πολλές άλλες εφαρμογές στο MacBook του, όλα αυτά ελέγχοντας έναν κέρσορα με το μυαλό του. Μάλιστα, έχει χρησιμοποιήσει το Link ακόμη και για να παίξει Mario Kart σε μια κονσόλα Nintendo Switch - κάτι που δεν μπορούσε να κάνει από τότε που τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη.

Τις καθημερινές, ο Noland συμβάλλει σε ερευνητικές συνεδρίες έως και 8 ώρες την ημέρα. Τα Σαββατοκύριακα, η προσωπική χρήση και η αναψυχή μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες την ημέρα. Πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη συσκευή για συνολικά 69 ώρες σε μία μόνο εβδομάδα: 35 ώρες δομημένων συνεδριών και επιπλέον 34 ώρες προσωπικής χρήσης.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Όπως αποκάλυψε η Neuralink, στις εβδομάδες που ακολούθησαν τη χειρουργική επέμβαση, ορισμένα νήματα αποκολλήθηκαν από τις θέσεις τους στον εγκέφαλο! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων που μπορεί να λάβει το chip και κατά συνέπεια σε μείωση του δείκτη BPS (bits per second)

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μηχανικοί της εταιρίας δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και σχεδόν αμέσως βρήκαν λύση. Ως απάντηση σε αυτή την αλλαγή, τροποποιήσαν τον αλγόριθμο καταγραφής ώστε να είναι πιο ευαίσθητος στα σήματα των νεύρων, ενώ παράλληλα βελτιώσανε και τις τεχνικές για τη μετάφραση αυτών των σημάτων σε κινήσεις του ποντικιού. Τέλος, βελτιώθηκε και το περιβάλλον χρήσης. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε μια ταχεία και συνεχή βελτίωση του BPS. Πλέον, ο δείκτης έχει ξεπεράσει ακόμη και τις αρχικές επιδόσεις του Noland, πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα.