Neuralink: Η εταιρία του Elon Musk θα ξεκινήσει τις δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Πήρε έγκριση από τον FDA
26 Μαΐου 2023 08:13
Neuralink: Η εταιρία του Elon Musk θα ξεκινήσει τις δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Η Neuralink, η εταιρία νευροτεχνολογίας που συνίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk, έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης της με τη συμμετοχή ανθρώπων.

Η εταιρία αναπτύσσει ένα εμφύτευμα για τον εγκέφαλο με την ονομασία Link, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες. Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα που εισάγεται στο κρανίο και από μερικά λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με τον εγκέφαλο.

Η Neuralink ισχυρίζεται ότι το Link μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για να εμφυτευτεί χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο, αφού τα καλώδια εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό, όπου ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα. Η έγκριση του FDA είναι ένα πολύ μεγάλο ορόσημο, με την εταιρία να την περιγράφει ως το "πρώτο βήμα" για μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο.

Φιλοδοξία της Neuralink είναι να βοηθήσει ασθενείς με τετραπληγία, με μερική ή ολική απώλεια της κίνησης και της αίσθησης και στα τέσσερα άκρα και στον κορμό. Η Neuralink ελπίζει ότι η συσκευή της θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς να αποκαταστήσουν την κινητικότητα, την ομιλία, την όραση ή την ακοή τους, συνδέοντας τον εγκέφαλό τους με υπολογιστές, προσθετικά ή άλλες συσκευές. Η εταιρία οραματίζεται επίσης ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση των ικανοτήτων των υγιών ατόμων στο μέλλον, για παράδειγμα με άμεση επικοινωνία με ψηφιακά συστήματα, όπως περιέγραφαν οι κάποτε επιστημονικής φαντασία ταινίες.

Για την ιστορία, η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από τον Musk και μια ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Musk και άλλους επενδυτές. Η εταιρία έχει προηγουμένως επιδείξει την τεχνολογία της σε πιθήκους, δείχνοντας ότι μπορούσαν να ελέγχουν οθόνες υπολογιστών και βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό τους. Βέβαια, έχουν υπάρξει και πολλά παράπονα σχετικά με την έρευνά της, μεταξύ άλλων για την συμπεριφορά στα ζώα που συμμετείχαν στις δοκιμές.