Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπάκι της Neuralink στον εγκέφαλο, παίζει σκάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Περιγράφει την εμπειρία του
21 Μαρτίου 2024 09:51
Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπάκι της Neuralink στον εγκέφαλο, παίζει σκάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο 29χρονος Nolan Arbaugh είναι ο πρώτος άνθρωπος που δέχθηκε τον Ιανουάριο το τσιπάκι της Neuralink στον εγκέφαλο, ως μέρος της πρώτης κλινικής δοκιμής της εταιρίας. Ο Arbaugh είχε ένα καταδυτικό ατύχημα πριν οκτώ χρόνια και κατέληξε παραπληγικός, παράλυτος από το λαιμό και κάτω.

Τώρα, η Neuralink έκανε ένα livestream στο X για να συστήσει στο κοινό τον ασθενή, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του. Τόνισε πως το χειρουργείο ήταν “πολύ εύκολο”, ενώ στο διάστημα που ακολούθησε, χρειάστηκε να μάθει πώς να διαφοροποιεί “την κίνηση που φανταζόταν πως κάνει, με την κίνηση που επιχειρούσε να κάνει”.

Στην αρχή είχα πολλές προσπάθειες που επιχειρούσα να κινηθώ. Προσπαθούσα να κουνήσω για παράδειγμα το δεξί μου χέρι αριστερά, μπροστά, πίσω. Από εκεί νομίζω πως απλά έγινε ενστικτώδες για εμένα να ξεκινήσω να φαντάζομαι τον κέρσορα να κινείται.

Ο Arbaugh επιδεικνύει κατά τη διάρκεια του βίντεο πώς χειρίζεται τον κέρσορα του ποντικιού για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι, το σκάκι, ενώ πατάει και παύση στην αναπαραγωγή της μουσικής. Δήλωσε μάλιστα πως το εμφύτευμα του επέτρεψε να παίξει και Civilization VI, ενώ πλέον μπορεί να παίζει για περισσότερες ώρες, καθώς και online.

Δεν είναι τέλειο, έχουμε ακόμα θέματα. Δε θέλω ο κόσμος να πιστεύει πως αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού. Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου.

Το livestream σχολίασε και ο Elon Musk, λέγοντας πως στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να παρακάμψει τους τραυματισμένους σπονδύλους και να επιτρέψει μία απευθείας επικοινωνία του εγκεφάλου με το σώμα, προσφέροντας πάλι κίνηση σε ανθρώπους που είναι σήμερα ανάπηροι.