Γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 δορυφόρους Starlink

Θα καούν στην ατμόσφαιρα
09 Φεβρουαρίου 2022 10:41
Γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 δορυφόρους Starlink

Μία γεωμαγνητική καταιγίδα θα κοστίσει αρκετά χρήματα στην SpaceX, αφού 40 από τους 49 δορυφόρους τους οποίους εκτόξευσε η εταιρία την Παρασκευή έχουν πρακτικά καταστραφεί. Η καταιγίδα αύξησε την ατμοσφαιρική αντίσταση αποτρέποντας τους δορυφόρους να φτάσουν στην επιθυμητή τροχιά και παρά τις προσπάθειες της SpaceX να τους επαναφέρει, θα καούν τελικά στην ατμόσφαιρα.

Η SpaceX έφτασε με τον Falcon 9 στα 210 χιλιόμετρα υψόμετρο και απελευθέρωσε τους δορυφόρους. Η χαμηλή αυτή τροχιά επιλέγεται έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιος δορυφόρος δεν περάσει τους αρχικούς ελέγχους, να βγει από τροχιά λόγω ατμοσφαιρικής αντίστασης και να μην καταλήξει ως διαστημικό σκουπίδι σε τροχιά. Δυστυχώς, η γεωμαγνητική καταιγίδα επηρέασε σημαντικά τους δορυφόρους.

Αυτές οι καταιγίδες προκαλούν θέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της πυκνότητας, αυξάνοντας κατά 50% την αντίσταση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις. Οι 40 δορυφόροι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό ύψος και η ατμοσφαιρική τριβή τελικά θα τους καταστρέψει, χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για άλλους δορυφόρους ή στο έδαφος.