Η Κίνα θα επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά επεξεργασμένων φυτών  

Και αυτός είναι ο λόγος

Η Κίνα θα επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά επεξεργασμένων φυτών

Όπως μεταφέρει το CNN, η Κίνα σκοπεύει να επιτρέψει τις γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά και την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων της.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας δημοσίευσε τη Δευτέρα τις νέες του οδηγίες, οι οποίες θέλουν να αλλάξουν ριζικά τη βιομηχανία σπόρων της Κίνας, η οποία είναι αυτή τη στιγμή ο αδύναμος κρίκος στις προσπάθειες παραγωγής φαγητού για την μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκαν και νέοι κανόνες για τα γενετικά επεξεργασμένα φυτά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η γενετική επεξεργασία έχει να κάνει με την αλλαγή μερικών γονίδιών ενός φυτού για να αυξηθεί ή αλλάξει η απόδοσή του. Από την άλλη, υπάρχει και η γενετική τροποποίηση, η οποία περιλαμβάνει την μεταφορά κάποιου/ων εντελώς ξένων γονιδίων και είναι πιο περίπλοκη και επικίνδυνη.

Οι νέοι κανόνες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, λοιπόν, ορίζουν ότι από τη στιγμή που τα φυτά με γονιδιακή επεξεργασία έχουν ολοκληρώσει τις πιλοτικές δοκιμές, μπορεί να ζητηθεί κατευθείαν πιστοποιητικό παραγωγής, παρακάμπτοντας τις μακροχρόνιες δοκιμές στον πραγματικό κόσμο που απαιτούνται για την έγκριση των γενετικά επεξεργασμένων φυτών.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν μόνο ένα ή δύο χρόνια για την έγκριση ενός γενετικά επεξεργασμένου φυτού, σε σύγκριση με τα περίπου έξι χρόνια που εκτιμάται πως χρειάζονται για την έγκριση καλλιέργειας ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού, σύμφωνα με τον Han Gengchen, επικεφαλής της εταιρίας σπόρων Origin Agritech.

Για την ιστορία, στο παρελθόν Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιακή επεξεργασία για να δημιουργήσουν σπόρους μαρουλιού που ήταν πλούσιοι σε βιταμίνη C, καθώς ρύζι που ήταν ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα φάρμακα.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή η Κίνα εισάγει ένα σημαντικό ποσοστό των σπόρων για τα λαχανικά της από χώρες του εξωτερικού και με αυτόν τον τρόπο θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τον υπόλοιπο κόσμο στον αγροτικό τομέα.