Έκλεψαν φυσιογνωμίες γνωστών YouTubers και τις πούλησαν για NFTs

Στο στόχαστρο απατεώνων και η Alanah Pearce μεταξύ άλλων
17 Ιανουαρίου 2022 20:18
Έκλεψαν φυσιογνωμίες γνωστών YouTubers και τις πούλησαν για NFTs

Στο στόχαστρο απατεώνων βρέθηκαν διάφοροι διάσημοι gaming YouTubers του εξωτερικού, όταν είδαν σε γνωστή ιστοσελίδα online πλειστηριασμών τις φυσιογνωμίες τους να πωλούνται σαν NFTs χωρίς την άδειά τους. 

Τα εν λόγω NFTs εμφανίστηκαν στο OpenSea από έναν χρήστη ονόματι StakeTheWeb, ο οποίος φαίνεται να "κατασκευάζει" NFTs διαφόρων ειδών influencers, συμπιερλαμβανομένων και YouTubers όπως οι Alanah Pearce, James Stephanie Sterling και "Caddicarus". 

H πιο τραβηγμένη περίπτωση όμως ήταν της Alana Pearce, η οποία εργάζεται και ως σεναριογράφος στην Sony Santa Monica. Σε αυτή χρησιμοποιήσαν μια αλλοιωμένη στο photoshop φωτογραφία της με το λογότυπο γνωστού site πορνογραφικού περιεχομένου. Όπως δήλωσε η ίδια:

Σε μερικά απίστευτα αναμενόμενα νέα μόλις με ενημέρωσαν ότι κάποιος πήρε μια φωτογραφία που *εγώ* κατέχω, πρόσθεσε ένα trademarked λογότυπο από πορνογραφικό site και το πούλησε για κέρδος σαν NFT. Σαφώς και δεν πήραν την άδειά μου. Ανυπομονώ για τις αγωγές που θα πέσουν.

Στην περίπτωση του "Caddicarus" καταδίκασε την απάτη σε βάρος του προσώπου του λέγοντας: 

Το να καπηλεύεσαι μια φωτό προφίλ για μια συλλογή που απλά μπορείς να κάνεις ο ίδιος σου στο Facebook είναι ειλικρινά ένα νέο επίπεδο αξιολύπησης. 

Η απάντηση του OpenSea

Ένας εκπρόσωπος του OpenSea δήλωσε στο TheGamer τα εξής: 

"Το OpenSea υποστηρίζει ένα ανοιχτό και δημιουργικό οικοσύστημα στο οποίο οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και ιδιοκτησία σε ψηφιακά αντικείμενα κάθε είδους. Μία από τις αρχές λειτουργίας μας είναι να υποστηρίζουμε τους δημιουργούς και το κοινό τους αποτρέποντας την κλοπή και τη λογοκλοπή στην πλατφόρμα μας.

"Για τον σκοπό αυτό, είναι αντίθετο με την πολιτική μας να πουλάμε NFT χρησιμοποιώντας περιεχόμενο που έχει γίνει λογοκλοπή, το οποίο επιβάλλουμε τακτικά με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, του αποκλεισμού λογαριασμών (όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση). Ενισχύουμε ενεργά τις προσπάθειές μας μέσω της υποστήριξης πελατών, της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας και της ακεραιότητας του ιστότοπου, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα για να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε την κοινότητα και τους δημιουργούς μας."

Μέχρι την ώρα γραφής αυτού του άρθρου έχουν κατέβει τα NFTs της Pearce αλλά των James Stephanie Sterling και του Caddicarus και πολλών άλλων παραμένουν στην πλατφόρμα Open Sea. 

Tags: