Τύπος έβγαζε καθημερινά selfies για πέντε χρόνια και πλέον κοστίζουν σχεδόν $1 εκατομμύριο

Χάρη στην τρέλα των NFTs
16 Ιανουαρίου 2022 11:58
Τύπος έβγαζε καθημερινά selfies για πέντε χρόνια και πλέον κοστίζουν σχεδόν $1 εκατομμύριο

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά για το metaverse και τα NFTs και η τρέλα που τα περιβάλλει φαίνεται πως ολοένα και κλιμακώνεται. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αμερικανίδα σταρ ριάλιτι σόου που κυριολεκτικά πουλάει ψηφιακές πορδές ως NFTs για χιλιάδες ευρώ.

Τώρα, άλλη μια περίεργη ιστορία ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας, αφού ένας άνδρας από την Ινδονησία πούλησε τις selfies του ως NFTs, με την αξία τους να φτάνει πλέον το 1 εκατομμύριο! Ο λόγος γίνεται για τον 22χρόνο Ghozali από την επαρχία Τζάουα Τενγκά, ο οποίος είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο project το 2017, βγάζοντας καθημερινά μια φωτογραφία του εαυτού του για πέντε συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2021.

Παρόλο που οι selfies του Ghozali δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, μιας και οι περισσότερες των δείχνουν να κάθεται απλά μπροστά από τον υπολογιστή του σχετικά ανέκφραστος, η κολεκτιόν δημιούργησε αρκετό hype στην πλατφόρμα πώλησης NFTs, OpenSea, έτσι ώστε να πουληθούν όλες.

Η αρχική τιμή για κάθε φωτογραφία ήταν 0.001 ETH δηλαδή περίπου $3, ωστόσο από τότε έχει αυξηθεί ραγδαία. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση 2,400% και πλέον η φθηνότερη selfie του Ghozali κοστίζει 0.24 ETH ή περίπου $786! Μιας και συνολικά υπάρχουν 933 φωτογραφίες, η συνολικά τους αξία έφτασε το λιγότερο τις $733 χιλιάδες

Τι σημαίνει αυτό; Ο Ghozali σε πρώτο στάδιο έβγαλε περίπου $3000 από τους αρχικούς αγοραστές. Ωστόσο, η συλλογή των selfies του ευθύνεται για συναλλαγές 314 ETH, κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε $1 εκατομμύριο. Ναι, καλά διαβάσατε, για τις αγοροπωλησιών των ανέκφραστων αυτών selfies δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Μιας και η πλατφόρμα του OpenSea προσφέρει royalties για τις μελλοντικές μεταπωλήσεις, αυτό σημαίνει πως ο ινδονήσιος θα βγάλει εν τέλει πολλές χιλιάδες ευρώ από το εγχείρημά του.

Φυσικά, μέχρι και ο ίδιος του έμεινε έκπληκτος, δηλώνοντας στο Twitter πως δεν σχεδίαζε αρχικά να πουλήσει τις φωτογραφίες και ο μόνος λόγος που το έκανε ήταν για κάνει ένα βίντεο μεταμόρφωσης. Τέλος, ο Ghozali ζήτησε από τους αγοραστές αν γίνεται να μην καταχραστούν τις φωτογραφίες του, για να μην απογοητευτούν οι γονείς του.

Tags: