Zuckerberg και Pichai χώρισαν την πίτα των διαφημίσεων σε παράνομη συμφωνία

Νέα μήνυση εμπλέκει τους δύο CEOs
15 Ιανουαρίου 2022 09:39
Zuckerberg και Pichai χώρισαν την πίτα των διαφημίσεων σε παράνομη συμφωνία

Ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg και ο CEO της Google, Sundar Pichai, ενέκριναν προσωπικά μία μυστική συμφωνία ονόματι “Jedi Blue”, που έδινε προτεραιότητα στις δημοπρασίες των online διαφημίσεων του κολοσσού αναζήτησης στο Facebook. Τις πληροφορίες φέρνει στο φως το Politico, το οποίο πήρε στα χέρια του νέα έγγραφα από τη μήνυση που έχουν καταθέσει ομοσπονδιακοί φορείς των ΗΠΑ. Η συμφωνία υπογράφηκε το 2018 και έδινε στο Facebook παράνομα πλεονεκτήματα στο χώρο της διαφήμισης.

Οι δύο εταιρίες αρνούνται πως η συμφωνία ήταν παράνομη και η Google χαρακτήρισε τη μήνυση ως αβάσιμη και γεμάτη ανακρίβειες.

Η COO του Facebook, Sheryl Sandberg, ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και ζήτησε την έγκριση του Zuckerberg χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία “στρατηγικά μεγάλη υπόθεση”, ενώ ζήτησε την έγκρισή του για να προχωρήσει στις υπογραφές. Ο Sundar Pichai επίσης υπέγραψε προσωπικά τους όρους της συμφωνίας.

Η Google αρνήθηκε πως ο Pichai έχει υπογράψει κάτι, λέγοντας πως “υπογράφουμε εκατοντάδες συμφωνίες κάθε χρόνο που δεν απαιτούν την έγκριση του CEO και αυτή ήταν μία από αυτές”. Το Facebook σχολίασε:

Η μη-αποκλειστική συμφωνία δημοπρασιών της Meta με την Google και οι παρόμοιες συμφωνίες που έχουμε με άλλες πλατφόρμες δημοπρασιών, έχουν βοηθήσει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στο χώρο της τοποθέτησης διαφημίσεων. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις έχουν βοηθήσει την Meta να προσφέρει μεγαλύτερη αξία στους διαφημιζόμενους ενώ αποζημιώνει δίκαια τους εκδότες, παράγοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.