Η Meta του Ζούκερμπεργκ κλείνει το Threads στην Τουρκία

Λόγω απόφασης της Τουρκικής Αρχής Ανταγωνισμού
15 Απριλίου 2024 21:58
Η Meta του Ζούκερμπεργκ κλείνει το Threads στην Τουρκία

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Meta γνωστοποίησε ότι το Threads κλείνει στην Τουρκία και δε θα είναι διαθέσιμο από την Δευτέρα 29 Απριλίου και έπειτα. Ο λόγος είναι μια προσωρινή διαταγή της Τουρκικής Αρχής Ανταγωνισμού (ΤRK) που αντιστέκεται στην αυτόματη κοινή χρήση των δεδομένων με το Instagram, με το οποίο το Threads έχει άμεση σύνδεση. 

Σύμφωνα με την TCA η σύνδεση μεταξύ Threads και Instagram χωρίς την δυνατότητα επιλογής του χρήση για συγκατάθεση θα "οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά" και πώς η εταιρία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ "καταχράστηκε την δεσπόζουσα θέση της" στον κλάδο με την πρακτική αυτή. Αποφάνθηκε επίσης ότι η σύνδεση αυτή υφίσταται με κύριο λόγο για να αυξήσει η Meta το μερίδιο αγοράς της

Η Meta από πλευράς της δηλώνει βέβαιη ότι δεν παραβιάζει την τουρκική νομοθεσία και αμφισβητεί την απόφαση της Τουρκικής Αρχής Ανταγωνισμού. "Διαφωνούμε με την προσωρινή διαταγή, πιστεύουμε ότι συμμορφωνόμαστε με όλες τις τουρκικές νομικές απαιτήσεις και θα ασκήσουμε έφεση. Η προσωρινή διαταγή της TRK δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να κλείσουμε προσωρινά το Threads στην Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την TRK και ελπίζουμε να επαναφέρουμε το Threads στους ανθρώπους στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό", δήλωσε η Meta.

Αντί να προχωρήσει σε αλλαγές η Meta στο πώς συνδέονται τα Instagram και Threads, πήρε την απόφαση να κατεβάσει την εφαρμογή από όλα τα app stores από τις 29 Απριλίου και μετά. Η εταιρία του Ζούκερμπεργκ αναφέρει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο μέχρις ότου ασκήσει έφεση με την απόφαση, χωρίς όμως να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα. 

"Η ΜΕΤΑ συνδυάζει τα δεδομένα των χρηστών που δημιουργούν προφίλ Threads με βάση τους λογαριασμούς τους στο Instagram, χωρίς να παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα επιβεβαίωσης- Εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Αποφασίστηκε η λήψη προσωρινών μέτρων για την αποτροπή συμπεριφορών συγχώνευσης δεδομένων που ενδέχεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα του μηχανισμού μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Instagram και Threads", ανέφερε η TRK από πλευράς της. 

Μέχρι τότε η Meta προτείνει στους τούρκους χρήστες του Threads είτε να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς ή να τους διαγράψουν εντελώς. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούν να πάρουν πίσω τα προφίλ τους -εάν και εφόσον επιστρέψει το Threads στην Τουρκία