Ιταλία: Πρόστιμο μαμούθ στην Amazon για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά

Θα ασκήσει έφεση η εταιρία
11 Δεκεμβρίου 2021 09:43
Ιταλία: Πρόστιμο μαμούθ στην Amazon για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά

Η Ιταλία επέβαλε ένα πρόστιμο μαμούθ στην Amazon ύψους €1,13 δισεκατομμυρίων για την κατάχρηση της κυριαρχίας της εταιρίας στην αγορά. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακών νόμων, η Amazon εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να ωθήσει τους τρίτους πωλητές να χρησιμοποιήσουν τη δική της υπηρεσία logistics, Fulfilment by Amazon (FBA).

Η αρχή κατηγορεί την Amazon πως δέσμευσε αποκλειστικά προνόμια όπως η συνδρομή Prime, στη χρήση μηχανισμών όπως το FBA για να προσφέρει μεγαλύτερη προώθηση προϊόντων. Το μπλε logo του Prime βοηθά τους χρήστες να ξεχωρίζουν τις προσφορές, αλλά οι τρίτοι πωλητές που συμμετείχαν σε αυτές δεν είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τρίτες υπηρεσίες παράδοσης.

Η Amazon απάντησε λέγοντας πως οι συνέταιροί της δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν το FBA, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν συνδέεται το Prime. Τόνισε πως επιλέγουν την υπηρεσία “επειδή είναι αποδοτική, βολική και ανταγωνιστική”, ενώ χαρακτήρισε το πρόστιμο ως “αδικαιολόγητο και ασύμμετρο”. Η εταιρία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Tags: