Η αντιπρόεδρος της Αμερικής «φοβάται» να χρησιμοποιήσει Bluetooth ακουστικά, αλλά...

...μάλλον υπάρχει λόγος
08 Δεκεμβρίου 2021 10:06
Η αντιπρόεδρος της Αμερικής «φοβάται» να χρησιμοποιήσει Bluetooth ακουστικά, αλλά...

Πριν μερικές ώρες, η αμερικανική εταιρία πολιτικής δημοσιογραφίας Politico κατέκρινε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ως “Bluetooth-phobic”. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισήμαινε πως η Kamala Harris αποφεύγει να χρησιμοποιεί ασύρματα ακουστικά και αντιθέτως καταφεύγει στις κλασσικές ενσύρματες εναλλακτικές. Μάλιστα, το δημοσίευμα τόνισε πως είναι τόσο προσεκτική με το AirPods και με το πως χρησιμοποιεί την τεχνολογία γενικότερα, σε βαθμό που πρώην βοηθοί της την περιγράφουν ως «κάπως παρανοϊκή».

Βέβαια, το δημοσίευμα γνώρισε αμέσως αυστηρή κριτική, με ερευνητές ασφαλείας να επισημαίνουν πως ο φόβος της Kamala Harris είναι ως ένα βαθμό δικαιολογημένος. Αναλυτικότερα, επισήμαναν πως το Bluetooth υποφέρει από έναν μεγάλο αριθμό γνωστών ευπαθειών που μπορούν να αξιοποιηθούν από κάποιον επίδοξο hacker που θέλει να βλάψει το δεύτερο πιο σημαντικό πρόσωπο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ορισμένες από αυτές τις ευπάθειες προέρχονται από τους βασικούς μηχανισμούς του Bluetooth πρωτοκόλλου. Για παράδειγμα, όταν το Bluetooth είναι ενεργοποιημένο σε ένα τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή ή σε άλλη έξυπνη συσκευή, εκπέμπει συνεχώς ένα σήμα που μπορεί να ανιχνευθεί από άλλες συσκευές εντός εμβέλειας. Πρόκειται για έναν περιττό πονοκέφαλο σε περιπτώσεις που η μέγιστη ασφάλεια είναι το ζητούμενο, αφού πολύ απλά αυτή η «οδός» για επιθέσεις μπορεί να κλείσει, απλά κρατώντας το Bluetooth απενεργοποιημένο.

Παράλληλα, υποθέτοντας ότι το Bluetooth είναι ενεργοποιημένο, ένας χρήστης smartphone μπορεί να λάβει ερώτηση από οποιαδήποτε άγνωστη συσκευή που προσπαθεί να συνδεθεί. Αυτό σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας κάποια στιγμή. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν κενά ασφαλείας στο πρωτόκολλο που σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπουν στον υποψήφιο hacker να μιμηθεί μια αξιόπιστη συσκευή Bluetooth με την οποία έχει κάνει ήδη pair ο χρήστης. Έτσι, ο εισβολέας μπορεί να λάβει δεδομένα από το θύμα του ή να στείλει τον κώδικά του στην συσκευή μέσω Bluetooth.

Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή το CVE μετρά 459 γνωστές ευπάθειες που αφορούν τη σύνδεση μέσω Bluetooth. Επομένως, η Kamala Harris μπορεί να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της τεχνολογίας με τα ενσύρματα ακουστικά της, αλλά η στάση της σίγουρα δεν είναι αδικαιολόγητη.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για περίεργες τεχνολογικές συνήθειες πολιτικών, αφού για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφεύγει τα smartphones εξ ολοκλήρου!