Τρεις σεισμοί-ρεκόρ καταγράφηκαν στον Άρη 

Και είμαστε τυχεροί που τους καταγράψαμε

Τρεις σεισμοί-ρεκόρ καταγράφηκαν στον Άρη

Το InSight lander της NASA κατέγραψε τρεις σεισμούς στην επιφάνεια του Άρη, οι οποίοι είναι και οι ισχυρότεροι που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Στις 25 Αυγούστου ανιχνεύθηκαν οι πρώτοι δύο, μεγέθους 4.1 και 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου ανιχνεύθηκε και άλλος ένας μεγέθους 4.2, ο οποίος μάλιστα διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα. Οι σεισμοί αυτοί έχουν 5 φορές την ενέργεια του προηγούμενου ρεκόρ, ενός σεισμού 3.7 Ρίχτερ που καταγράφηκε το 2019.

Οι σεισμοί μάλιστα μπορεί να είχαν περάσει απαρατήρητοι αν οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν είχαν λάβει μέτρα για τη συνεχή λειτουργία του InSight. Καθώς ο Άρης συνέχιζε την ελλειπτική τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες απαιτούσαν από το InSight να βασίζεται περισσότερο στη θέρμανση για να συνεχίσει να λειτουργεί. Η σκόνη που είχε συγκεντρωθεί στα ηλιακά του πάνελ είχε μειώσει τα επίπεδα ενέργειας του lander και η αποστολή απενεργοποίησε ορισμένα όργανα για να διατηρήσει ενέργεια. Χρησιμοποίησε λοιπόν το ρομποτικό βραχίονα του InSight για να ρίξει άμμο στο ένα πάνελ, με την ελπίδα πως όταν φυσήξει αέρας, η άμμος θα διώξει τη σκόνη. Το σχέδιο πέτυχε και η ομάδα είδε τα επίπεδα ενέργειας να διατηρούνται σταθερά, ενώ όσο ο Άρης πλησιάζει πλέον τον Ήλιο, η ενέργεια ανεβαίνει.

Αν δεν είχαμε δράσει εγκαίρως νωρίτερα μέσα στη χρονιά, μπορεί να χάναμε εκπληκτικά ευρήματα όπως αυτό. Ακόμα και μετά από δύο χρόνια, ο Άρης συνεχίζει να μας δίνει κάτι νέο, όπως αυτοί οι σεισμοί με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Η αποστολή ερευνά τα σεισμικά κύματα του Άρη για να μάθει περισσότερα για το εσωτερικό του, αφού τα κύματα αλλάζουν καθώς περνούν από τo φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα, προσφέροντας μία μοναδική οπτική του εσωτερικού του πλανήτη στους επιστήμονες.

1 σχολιο(α)