Οι ρωγμές που έχουν βρεθεί στον ISS είναι πολύ σοβαρό θέμα

Πρώην αστροναύτης της NASA προειδοποιεί
26 Σεπτεμβρίου 2021 11:05
Οι ρωγμές που έχουν βρεθεί στον ISS είναι πολύ σοβαρό θέμα

Ρωγμές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο πρώην αστροναύτης της NASA, Bill Shepherd, προειδοποιεί πως πρόκειται για “πολύ σοβαρό θέμα”. Μετά και τις ρωγμές που εντόπισαν κοσμοναύτες στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, η NASA ανακοίνωσε πως δεν αποτελούν κίνδυνο για τους αστροναύτες.

 Ωστόσο σε μία ακρόαση μπροστά στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Shepherd θεωρεί πως υπάρχουν κι άλλες ρωγμές που δεν έχουμε βρει ακόμα.

Από όσο ξέρω, Ρώσοι μηχανικοί και μηχανικοί της NASA που ανέλυσαν το θέμα, δεν καταλαβαίνουν γιατί εμφανίζονται αυτές οι ρωγμές τώρα. Οι ρωγμές είναι πολύ μικρές, μοιάζουν με γρατζουνιές στην επιφάνεια αλουμινίου και υπάρχουν περίπου έξι από αυτές.

Ο Shepherd έχει βρεθεί τέσσερις φορές σε τροχιά με τα διαστημικά λεωφορεία, ενώ εργάστηκε στον ISS όταν τοποθετήθηκαν τα πρώτα modules και ήταν ο διοικητής της πρώτης αποστολής στον ISS το 2000.

Ο ISS βρίσκεται ήδη σε τροχιά 20 χρόνια τώρα και ξεκινά να δείχνει την ηλικία του, με τη ρωσική πλευρά του σταθμού να διαθέτει τα παλαιότερα μέρη του. Ο Vladimir Solovyov, υπεύθυνος του ρωσικού τμήματος του ISS, είχε δηλώσει πρόσφατα:

Υπάρχουν ήδη αρκετά τμήματα που έχουν σημαντικές βλάβες ή βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Πολλά από αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Μετά το 2025 προβλέπουμε μία χιονοστιβάδα δυσλειτουργιών σε όργανα του ISS.

Η NASA σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί τον ISS μέχρι το 2024 και θέλει να πάρει μία επέκταση από το Κογκρέσο μέχρι το 2028. Ωστόσο ο Shepherd πιστεύει πως πρέπει πρώτα να λυθεί το μυστήριο των ρωγμών.

Τα να βρούμε απαντήσεις είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δε νομίζω πως ο σταθμός διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αλλά πριν μπορέσουμε να εγκρίνουμε άλλα τόσο χρόνια χρήσης, πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε αυτό.