Το Perseverance απέτυχε να συλλέξει το πρώτο του δείγμα πετρωμάτων

Ανασυντάσσεται η NASA
08 Αυγούστου 2021 10:57
Το Perseverance απέτυχε να συλλέξει το πρώτο του δείγμα πετρωμάτων

Σε μία κατά τα άλλα άκρως επιτυχημένη αποστολή έως τώρα, το Perseverance είχε την πρώτη του αποτυχία. Όπως αποκάλυψε η NASA, το ρομποτικό όχημα δεν μπόρεσε να συλλέξει τα πετρώματα που έπρεπε με την πρώτη προσπάθεια, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ενώ το τρυπάνι, η κεφαλή και ο σωλήνας δείγματος λειτούργησαν όπως έπρεπε, οι αισθητήρες έδειξαν πως ο σωλήνας ήταν άδειος, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τη φωτογραφία του εσωτερικού του σωλήνα No.233 ο οποίος είναι άδειος.

Η ομάδα της NASA ερευνά τι μπορεί να πήγε στραβά και η απάντηση μπορεί να έρθει μετά από μέρες. Η επικεφαλής του project, Jennifer Trosper, είπε πως υπάρχει η πιθανότητα το πέτρωμα να αντέδρασε με απροσδόκητο τρόπο κατά τη διαδικασία του τρυπήματος. Επιπλέον, ο εξοπλισμός φαίνεται εντάξει και δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

Το έδαφος του Άρη φέρνει συχνά προβλήματα στους ρομποτικούς μας εξερευνητές. Το Phoenix Lander είχε δυσκολευτεί να συλλέξει το “κολλώδες” έδαφος το 2008, ενώ και το Curiosity και το InSight, δυσκολεύτηκαν να ανοίξουν τρύπα στο έδαφος.

Η ατυχία αυτή δε θέτει σε κίνδυνο την αποστολή του Perseverance, ωστόσο η NASA θέλει να προσπαθήσει ξανά, αφού κάποια στιγμή τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη για μελέτη και θέλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα.