Το Ingenuity είναι τόσο πετυχημένο που ξεκινά τις δικές του ανεξάρτητες αποστολές

Ολοκλήρωσε και ένατη πτήση
09 Ιουλίου 2021 13:19
Το Ingenuity είναι τόσο πετυχημένο που ξεκινά τις δικές του ανεξάρτητες αποστολές

Το ελικόπτερο Ingenuity προσεδαφίστηκε στον Άρη μαζί με το Perseverance rover. Αφού ολοκλήρωσε κάποιες δοκιμαστικές πτήσεις για να καταλάβουν οι επιστήμονες πώς μπορεί να πετάξει ένα αντικείμενο στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, αποφασίστηκε να συνδράμει τις προσπάθειες του Perseverance. Να σημειωθεί πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πτήση πέρα από την πέμπτη του, καθώς αναμενόταν το σκάφος να έχει καταστραφεί έως τότε κατά τις δοκιμές. Ωστόσο το μικρό ελικόπτερο όχι μόνο επιβίωσε, αλλά άρχισε να χαρτογραφεί τις διαδρομές του Perseverance, έτσι ώστε το rover να διαλέγει αυτήν με τους λιγότερους κινδύνους.

Η περιοχή Seitah στον Άρη είναι γεμάτη με βράχια και αμμόλοφους, ένα επικίνδυνο μονοπάτι για το Perseverance. Το Ingenuity πέταξε πάνω από αυτό στην ένατη πτήση του, σπάζοντας κάθε ρεκόρ πτήσης καθώς η πτήση διήρκησε 166 δευτερόλεπτα και είχε εμβέλεια 625 μέτρων. Οι αυτόνομοι αλγόριθμοι πλοήγησης που διαθέτει γράφτηκαν μόνο για επίπεδο έδαφος, οπότε οι μηχανικοί έπρεπε να “πειράξουν” τον κώδικα πείθοντας το Ingenuity πως το ανώμαλο έδαφος που θα πετούσε ήταν επίπεδο. Όλα πήγαν καλά και το Ingenuity προσεδαφίστηκε στην άλλη πλευρά του σχηματισμού των βράχων.

Η ένατη πτήση σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Ingenuity ανέλαβε μία solo αποστολή για να βοηθήσει την ομάδα του rover. Η ηγεσία της NASA αποφάσισε την επέκταση της αποστολής του Ingenuity, με την προϋπόθεση πως δε θα παρεμβάλλεται στους στόχους της αποστολής του Perseverance.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Ingenuity, περιλαμβάνει σταδιακά όλο και περισσότερους επιστήμονες του Perseverance, αφού το ελικόπτερο αποδεικνύεται πολύ πιο χρήσιμο επιστημονικά από ότι αναμενόταν.