Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται για επανδρωμένη βάση στη Σελήνη μέσα σε δέκα χρόνια

Το ILRS θα είναι ο ανταγωνιστής του Artemis project
17 Ιουνίου 2021 11:10
Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται για επανδρωμένη βάση στη Σελήνη μέσα σε δέκα χρόνια

Η Ρωσία και η Κίνα τα σχέδια τους για το International Lunar Research Station (ILRS), μίας επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη, τονίζοντας πως το project έχει ήδη λάβει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής από διάφορες χώρες και οργανισμούς. Σημείωσαν όμως το ILRS θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από το Artemis πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Η πρώτη φάση του ILRS θα περιλαμβάνει συγκέντρωση δεδομένων και δοκιμές προσεληνώσεων στην περίοδο 2021-2025 με τα κινεζικά Chang’e-4, 6 και 7 καθώς και με τα ρωσικά Luna 25, 26 και 27 ή και με άλλες ακόμα αποστολές από συνεταίρους.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το στάδιο της κατασκευής της βάσης και χωρίζεται σε δύο ακόμα στάδια. Το 2026-2030 θα δούμε αποστολές φορτίων και την αρχή των κοινών αποστολών. Την αρχή θα κάνουν τα Chang’e-8 και Luna 28. Το 2031-2035 θα δούμε τις αποστολές ILRS-1 έως 5, οι οποίες θα επιληφθούν των επικοινωνιών, της παραγωγής ενέργειας, των εγκαταστάσεων και άλλα.

Η τελικά φάση θα ξεκινήσει το 2036 με τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές. Η τοποθεσία του ILRS δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Υποψήφιες τοποθεσίες είναι ο κρατήρας Αρίσταρχος στη βορειοδυτική πλευρά της Σελήνης που κοιτάει τη Γη ή ο κρατήρας Άμουνδσεν στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Ρωσία και Κίνα έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για το  ILRS το Μάρτιο, ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο βάσει των αρχών της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική χρήση του διαστήματος (COPUOS).

Αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν όμως για τη διχοτόμηση της εξερεύνησης του διαστήματος.

Όπως και το Artemis, η σεληνιακή βάση της Κίνας και της Ρωσίας είναι διαθέσιμη για συμμετοχή σε όλους τους διεθνείς συνεταίρους. Ακόμα κι αν η συμμετοχή στο αμερικανικό Artemis δε σε αποκλείει από τη συμμετοχή στο ILRS, η πραγματικότητα είναι πως τα δύο projects είναι αμοιβαία αποκλειστικά σε όρους διαμόρφωσης της συνεργασίας. – Marco Aliberti, European Space Policy Institute

Ωστόσο πρόσφατες δηλώσεις ηγετών δίνουν ελπίδα.

Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ στο διάστημα. Νομίζω πρόσφατα ο επικεφαλής της NASA είχε πει πως δεν μπορούμε να φανταστούμε την ανάπτυξη των διαστημικών προγραμμάτων χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας. Καλωσορίζουμε αυτή τη δήλωση. – Vladimir Putin