Η SpaceX ετοιμάζει την πρώτη δοκιμή του Starship σε τροχιά

Από το Τέξας στη Χαβάη
14 Μαΐου 2021 10:24
Η SpaceX ετοιμάζει την πρώτη δοκιμή του Starship σε τροχιά

Μετά την επιτυχημένη πτήση του SN15, η SpaceX ετοιμάζει το επόμενο στάδιο των δοκιμών της το οποίο θα φέρει το Starship επιτέλους σε τροχιά. Στα έγγραφα που κατέθεσε για την πτήση αποκαλύπτεται πως το Starship για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσει και τα δύο μέρη του πυραύλου, δηλαδή και τον Super Heavy και το Starship κομμάτι που έχουμε δει έως τώρα.

Το ολοκληρωμένο Starship θα εκτοξευτεί από τη βάση της SpaceX στο Texas των ΗΠΑ. Το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα πραγματοποιήσει μία μερική επιστροφή και αναμένεται να προσθαλασσωθεί στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 20 ναυτικά μίλια από την ακτή. Το Orbital Starship θα συνεχίσει την πτήση και θα μπει σε τροχιά, στοχεύοντας μία προσθαλάσσωση περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ακτής Kauai της Hawaii.

Από τη συγκεκριμένη δοκιμή η SpaceX σκοπεύει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για να αξιολογήσει τις δυναμικές της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα και να καταλάβει καλύτερα τη συμπεριφορά του σκάφους σε συνθήκες πτήσης οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια ή να αναπαραχθούν σε υπολογιστή. Τα δεδομένα αυτά θα ορίσουν τις όποιες αλλαγές στο σχεδιασμό του σκάφους και θα χρησιμεύσουν για να δημιουργηθούν καλύτερα μοντέλα προσομοίωσης.