Δίας: Μία στιγμή, τρεις φωτογραφίες σε διαφορετικά φάσματα του φωτός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία εντυπωσιακή καταγραφή του γίγαντα του Ηλιακού μας συστήματος
13 Μαΐου 2021 09:52
Δίας: Μία στιγμή, τρεις φωτογραφίες σε διαφορετικά φάσματα του φωτός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία ταυτόχρονη φωτογράφιση του Δία σε διαφορετικά φάσματα του φωτός κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το Hubble Space Telescope και το Gemini North τηλεσκόπιο στη Χαβάη. Οι εικόνες καταγράφηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2017 και μόλις τώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι εικόνες αποκαλύπτουν όλο το μεγαλείο του Δία στο φάσμα του υπέρυθρου, του υπεριώδους και του ορατού φωτός. Ορατή στο ορατό και υπεριώδες φάσμα είναι και το αντίπαλο δέος της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας, η επονομαζόμενη Μικρή Κόκκινη Κηλίδα η οποία έκανε την εμφάνισή της στην κάτω δεξιά πλευρά της Μεγάλης.

Οι φωτογραφίες αυτές βοηθούν τους αστρονόμους να μελετήσουν την ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα, στον απλό κόσμο όμως αποκαλύπτουν την ομορφιά του. Στο υπέρυθρο φάσμα έχουμε απαλές εκπομπές θερμότητας με τις πιο ψυχρές περιοχές να παίρνουν ένα σκούρο κόκκινο, ενώ στο υπεριώδες έχουμε παστέλ μπλε και μωβ χρώματα. Στο ορατό φως διακρίνουμε τις λεπτομέρειες της επιφάνειας της ατμόσφαιράς του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα σχεδόν εξαφανίζεται στο υπέρυθρο φάσμα, αποκαλύπτει όμως πως είναι γεμάτη τρύπες, μέσα από τις οποίες η θερμότητα από την επιφάνεια του πλανήτη διαρρέει στην ατμόσφαιρα. Η παρακολούθηση της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας είναι σημαντική για να διαπιστώσουμε γιατί συρρικνώνεται. Στο 19ο αιώνα η κηλίδα είχε διάμετρο 40.000 χιλιόμετρα, έκτοτε όμως έχει συρρικνωθεί κατά 60%, στα 16.000 χιλιόμετρα.

Η Μικρή Ερυθρά Κηλίδα είναι πιο εύκολα ορατή στο υπεριώδες φάσμα. Σχηματίστηκε το 2000, όταν ενώθηκαν τρεις καταιγίδες μαζί.