Η SpaceX τα κατάφερε - Το Starship προσγειώθηκε με ασφάλεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από τέσσερις…εκρηκτικές προσπάθειες
06 Μαΐου 2021 08:57
Η SpaceX τα κατάφερε - Το Starship προσγειώθηκε με ασφάλεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το SN15 πρωτότυπο της SpaceX είναι το πρώτο Starship που κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια στην εξέδρα της SpaceX στην Boca Chica του Texas, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στα διαστημικά ταξίδια, αφού το Starship είναι το σκάφος που θα μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη.

Το Starship SN15 λοιπόν εκτοξεύτηκε πριν λίγες ώρες και πλησιάζοντας το υψόμετρο των 10.000 μέτρων, διέκοψε τη λειτουργία στους δύο από τους τρεις Raptor κινητήρες του. Ακριβώς σε υψόμετρο 10.058 μέτρων, διέκοψε τη λειτουργία και του τελικού κινητήρα, έγειρε στο πλάι και άρχισε να πέφτει προς τη Γη. Πλησιάζοντας το έδαφος, οι κινητήρες επανεκιννήθηκαν και έφεραν ξανά το Starship σε όρθια θέση, πριν να ακουμπήσει απαλά στην εξέδρα προσγείωσης.

Ο Elon Musk είχε τονίσει πως είχαν γίνει “εκατοντάδες σχεδιαστικές βελτιώσεις” στο SN15. Να θυμίσουμε πως οι προηγούμενες 4 προσπάθειες είχαν όλες εκρηκτικές καταλήξεις. Τα SN8 και SN9 απλά συγκρούστηκαν στο έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, το SN10 είχε καταφέρει να προσγειωθεί αλλά ακολούθησε μία έκρηξη 10 λεπτά μετά, ενώ το SN11 εξερράγη στον αέρα.

Ωστόσο φαίνεται πως η SpaceX έμαθε από αυτές και κατάφερε να προσφέρει μία προσγείωση χωρίς προβλήματα. Οι εκδόσεις SN12, SN13 και SN14 παραλήφθηκαν επειδή το SN15 σηματοδοτούσε ένα άλμα στην εξέλιξη του σκάφους, ενώ υπό κατασκευή είναι και τα SN16, SN17 και SN18. Το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό βήμα είναι το SN20, το οποίο σύμφωνα με τον Musk θα μπορεί να φτάσει σε τροχιά, θα διαθέτει θερμική ασπίδα και θα αποτελείται από δύο τμήματα, με τελικό στόχο τα SN20+ σκάφη να επιβιώσουν μία είσοδο στην ατμόσφαιρα με Mach 25 και να προσγειωθούν άθικτα.