Η Ευρώπη χρειάζεται €300 δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη του 5G 

Σύμφωνα με νέα μελέτη

Η Ευρώπη χρειάζεται €300 δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη του 5G

Μία νέα μελέτη της BCG την οποία ζήτησε το lobby των τηλεπικοινωνιών ETNO και φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters, αποκαλύπτει πως η Ευρώπη χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους €300 δισεκατομμυρίων για να στηρίξει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές μέχρι το 2025, αν θέλει να αναπτύξει το 5G και στις 27 χώρες-μέλη, με σκοπό να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στις δυνατότητες της τεχνολογίας.

150 δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να επιτευχθεί ένα πλήρες 5G σενάριο στην Ευρώπη, ενώ επιπρόσθετα 150 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης υπαρχόντων υποδομών σε gigabit ταχύτητες.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη είναι διστακτικοί στις επενδύσεις τους για τα 5G δίκτυα, κυρίως λόγω του τεράστιου μεγέθους τους και σχέδια τα οποία προβλέπουν συγχωνεύσεις εταιριών συνήθως μπλοκάρονται από τους νόμους περί ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Επιπλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις στον πλειστηριασμό των 5G συχνοτήτων. Η μελέτη προτείνει μερικούς τρόπου αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων.

Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να είναι η επιδίωξη νέων μοντέλων ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει εθελοντικό διαμοιρασμό των υποδομών, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει ταχύτερη εκκίνηση λειτουργίας, μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος και αυξημένη γνώση την οποία θα μοιράζονται οι συνέταιροι.

Η μελέτη επίσης προτείνει να επιτραπεί στους παρόχους να εκμεταλλευτούν οικονομικά τα δεδομένα που διακινούνται στα δίκτυα τους μέσω monetization για να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Google, στο Facebook, στη Microsoft και σε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.

0 σχολια