Μία σεληνιακή κιβωτός θα διασώσει εκατομμύρια είδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ίσως και τον ίδιο τον άνθρωπο
15 Μαρτίου 2021 12:26
Μία σεληνιακή κιβωτός θα διασώσει εκατομμύρια είδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία σεληνιακή κιβωτός κρυμμένη μέσα στις σήραγγες λάβας της Σελήνης, θα μπορέσει να περισώσει και να διατηρήσει σπέρμα, αυγά και σπόρους από εκατομμύρια είδη της Γης. Η πρόταση αυτή προέρχεται από τον Jekan Thanga, καθηγητή Αεροδιαστημικής και Μηχανολογίας του UArizona College of Engineering, ο οποίος εμπνεύστηκε φυσικά από την βιβλική ιστορία της Κιβωτού του Νώε. Την παρουσίαση της σεληνιακής κιβωτού την έκανε στο IEEE Aerospace Conference την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κίνητρό του είναι η δημιουργία μίας ασφαλούς βάσης αποθήκευσης βιοποικιλότητας εκτός πλανήτη.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ την αναλογία των δεδομένων. Είναι σαν να αντιγράφεις τις φωτογραφίες και τα έγγραφά σου από τον υπολογιστή σου σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ώστε να έχεις ένα backup αν κάτι πάει στραβά. Το περιβάλλον και ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πολύ εύθραυστα.

Στην παρουσίασή του αυτός και η ομάδα του παρουσίασαν τις πιο σημαντικές απειλές για τη βιοποικιλότητα στη Γη. Μία έκρηξη υπερηφαιστείου, ένας πυρηνικός πόλεμος, μία σύγκρουση αστεροειδή, μία πανδημία, η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, μία παγκόσμια ηλιακή καταιγίδα ή μία παγκόσμια ξηρασία.

Η κιβωτός που ήδη διαθέτει η ανθρωπότητα στο Svalbard της Νορβηγίας, το Global Seed Vault, ήδη απειλείται από το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ δε θα ήταν ασφαλές από μία σύγκρουση μετεωρίτη.

Η σεληνιακή κιβωτός λοιπόν θα φιλοξενηθεί στις σήραγγες λάβας της Σελήνης που δημιουργήθηκαν 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία και τις πτώσεις μετεωριτών. Θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από ηλιακά πάνελ στην επιφάνεια. Θα έχουν κρυογενικά αποθηκευμένα γενετικό υλικό από 6.7 εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και μυκήτων της Γης, ενώ υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου 250 εκτοξεύσεις πυραύλων για να μεταφερθούν όλα τα υλικά. Δεν υπάρχει ακόμα όλη η τεχνολογία που χρειαζόμαστε για αυτό το εγχείρημα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως θα την έχουμε μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Οι υπολογισμοί λένε πως χρειάζονται τουλάχιστον 50 δείγματα από κάθε είδος για να μπορούμε να επανεισάγουμε επιτυχώς ένα είδος μετά από κάποια καταστροφή.

Θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια να δημιουργήσουμε την κιβωτό και να μεταφέρουμε τα δείγματα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο για διεθνείς συνεργασίες όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Φυσικά για την κατασκευή των εγκαταστάσεων θα χρειαστούν πολλά ρομπότ. Θα χρειαστούν τα SphereX τα οποία θα εξερευνήσουν τις σήραγγες λάβας, ενώ θα χρειαστούν και κατασκευαστικά ρομπότ. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των 180 βαθμών Κελσίου υπό του μηδενός, που απαιτούνται για την κρυογονική. Σε τέτοιες θερμοκρασίες, τα ρομπότ θα κολλούσαν στο έδαφος και η λύση που προτείνουν οι ερευνητές είναι η κβαντική αιώρηση, η οποία προς το παρόν παραμένει μία θεωρία που προβλέπει μία υπερφορτισμένη έκδοση μαγνητισμού χρησιμοποιώντας υπεραγώγιμα υλικά για να στερεώσεις αντικείμενα σε ένα μαγνητικό πεδίο.

Tags: