Ραδιενεργή σκόνη από πυρηνικές δοκιμές του 1960 πλήττει τη Γαλλία

Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο
07 Μαρτίου 2021 12:05
Ραδιενεργή σκόνη από πυρηνικές δοκιμές του 1960 πλήττει τη Γαλλία

Η πλούσια ιστορία πυρηνικών δοκιμών της αποικιοκρατικής Γαλλίας επέστρεψε για να στοιχειώσει τη χώρα με τη μορφή ενός ραδιενεργού σύννεφου σκόνης. Άνεμοι μετέφεραν τον προηγούμενο μήνα σκόνη από τη Σαχάρα, περνώντας πάνω από Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. Πέρα όμως από τα χρυσαφένια ηλιοβασιλέματα, έφεραν και μία μικρή αλλά παρατηρήσιμη αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας. Σύμφωνα με το ACRO (Association for Control of Radioactivity in the West), η ραδιενεργή σκόνη συνδέεται με τις πυρηνικές δοκιμές της χώρας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Πριν η Αλγερία αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τους Γάλλους αποικιοκράτες το 1962, οι ατελείωτες εκτάσεις της ερήμου Σαχάρα χρησιμοποιήθηκαν ως πεδίο δοκιμών για τις ατομικές βόμβες της Γαλλίας. Το Φεβρουάριο του 1960, η Γαλλία πραγματοποίησε την πρώτη ατμοσφαιρική ατομική δοκιμή στην Αλγερινή Σαχάρα με την κωδική ονομασία “Gerboise Bleue”, για να ακολουθήσουν αρκετές υπόγειες δοκιμές. Οι δοκιμές εξέθεσαν σε ραδιενέργεια τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και αρκετούς Γάλλους στρατιώτες, ενώ 60 χρόνια μετά υπάρχουν ακόμα περιοχές στην έρημο που πλήττονται από τη ραδιενέργεια.

Ερευνητές πήραν δείγματα της ραδιενεργής σκόνης από τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων στη Γαλλία και τα ανέλυσαν στο εργαστήριο, όπου βρήκαν την παρουσία του κεσίου-137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί με φυσικό τρόπο στην έρημο της Σαχάρα και παράγεται από τη σχάση του ουρανίου-235 στα πυρηνικά όπλα. Αυτή η χημική υπογραφή, αποδεικνύει πως η απότομη αύξηση ραδιενέργειας που εντοπίστηκε το Φεβρουάριο στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδέεται με τις γαλλικές ατομικές δοκιμές στην Αλγερινή Σαχάρα το 1960.

Η ραδιενεργή ρύπανση – την οποία παρατηρούμε σε μακρινές αποστάσεις 60 χρόνια μετά τις πυρηνικές δοκιμές – μας υπενθυμίζει την πολυετή ραδιενεργή μόλυνση στη Σαχάρα για την οποία η Γαλλία φέρει την ευθύνη.

Αν και τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σε περιοχές της Ευρώπης δεν ήταν αρκετά για να εγείρουν ανησυχία, αξίζει να θυμόμαστε πως ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κίνα εκτιμάται πως έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 520 πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα της Γης, μερικές από τις οποίες έφτασαν μέχρι τη στρατόσφαιρα, ενώ δεν υπολογίζουμε τις υπόγειες δοκιμές.

Μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Bikini Atoll, ένα σύμπλεγμα νησιών στις Νήσους Μάρσαλ, όπου οι ΗΠΑ δοκίμασαν τουλάχιστον 23 πυρηνικά όπλα μεταξύ 1946 και 1958, μεταξύ των οποίων το Castle Bravo, το ισχυρότερο θερμοπυρηνικό όπλο που δοκίμασαν ποτέ οι ΗΠΑ. Ακόμα και σήμερα, ο άλλοτε τροπικός παράδεισος του Ειρηνικού Ωκεανού είναι πιο ραδιενεργός ακόμα και από το Τσέρνομπιλ