Στη Γαλλία η αστυνομία θα μπορεί να ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα τηλεφώνων για παρακολούθηση

Ανησυχίες για κατάργηση κοινωνικών ελευθεριών
07 Ιουλίου 2023 09:31
Στη Γαλλία η αστυνομία θα μπορεί να ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα τηλεφώνων για παρακολούθηση

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία της χώρας να παρακολουθεί υπόπτους, ενεργοποιώντας τις κάμερες, τα μικρόφωνα και το GPS των τηλεφώνων τους και άλλων συσκευών. Το μέτρο υποτίθεται πως θα περιορίζεται μόνο σε σοβαρές υποθέσεις και για μέγιστο έξι μηνών, ενώ απαγορεύεται η παρακολούθηση δημοσιογράφων, δικηγόρων και άλλων “ευαίσθητων επαγγελμάτων”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο ξεσήκωσε αντιδράσεις από οργανισμούς προστασίας των κοινωνικών ελευθεριών. Καθώς το νομοσχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο ως προς το τι αποτελεί “σοβαρή υπόθεση”, υπάρχουν φόβοι πως η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει ακτιβιστές, ενώ τονίζεται πως οι πολιτικές ασφαλείας έχουν την τάση να επεκτείνονται και σε όχι τόσο σοβαρές παρανομίες. Ένα παράδειγμα είναι η γενετική καταχώριση η οποία ίσχυε στην αρχή μόνο για παραβάτες σεξουαλικών εγκλημάτων, αλλά τώρα χρησιμοποιείται ευρέως.

Τονίζεται επίσης πως η αστυνομία θα εκμεταλλεύεται ενεργά τα κενά ασφαλείας αντί να λέει στους κατασκευαστές πώς να διορθώσουν το πρόβλημα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Eric Dupond-Moretti, ισχυρίστηκε πως το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε μερικές δεκάδες περιπτώσεις ανά έτος, θα σώσει ζωές, ενώ απέχει μακράν από την κρατική παρακολούθηση του "1984" του Orwell.