Θύματα έχασαν €3.5 εκατομμύρια σε απάτη εκβιασμού παιδικής κακοποίησης

Σε Γαλλία και Βέλγιο
25 Ιουνίου 2023 10:11
Θύματα έχασαν €3.5 εκατομμύρια σε απάτη εκβιασμού παιδικής κακοποίησης

Η αστυνομία της Γαλλίας και του Βελγίου συνέλαβε 19 μέλη online συμμοριών τα οποία έστελναν στα θύματά τους ψευδή δικαστικά έγγραφα, κατηγορώντας τα πως είχαν δει εικόνες στις οποίες κακοποιούνταν παιδιά σεξουαλικά. Τα θύματα απειλούνταν με δίωξη και αναγκάζονταν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε υποτιθέμενα πρόστιμα. Η συγκεκριμένη απάτη λάμβανε χώρα για περισσότερο από δύο χρόνια και τα θύματα πλήρωσαν συνολικά πάνω από €3.5 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον ένα θύμα αυτοκτόνησε.

Ο επικεφαλής του ειδικού τμήματος της αστυνομίας της Γαλλίας, Thomas Andreu, αποκάλυψε πως σε μερικές από τις περιπτώσεις, τα θύματα κλήθηκαν να πληρώσουν έως και €200.000.

Νομίζαμε πως η απάτη εκτελούταν από μία κεντρική δομή. Ωστόσο διαπιστώσαμε πως υπήρχαν πολλές μικρές ομάδες οι οποίες δε συνδέονταν μεταξύ τους.

Δεκαοχτώ άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία και ένας στο Βέλγιο, ενώ οι ηλικίες τους ήταν από 20 έως 50 ετών. Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε την έρευνά της στις αρχές του 2021 και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, είχε εντοπίσει 400 περιπτώσεις εκβιασμού. Οι αρχές ακόμα προσπαθούν να υπολογίσουν πόσα θύματα υπάρχουν και ερευνούν και έξι αυτοκτονίες που πιστεύουν πως συνδέονται με την απάτη.