Η Γαλλία νομοθετεί για online απάτες και βάζει στο στόχαστρο influencers

Μετά από ένα κύμα απατών το 2021
19 Ιουνίου 2023 10:21
Η Γαλλία νομοθετεί για online απάτες και βάζει στο στόχαστρο influencers

Το 2021 η Γαλλία χτυπήθηκε από ένα κύμα online απατών οι οποίες ενέπλεκαν διάσημους influencers που έπειθαν τους ακολούθους τους να αγοράσουν “θαυματουργές” θεραπείες του καρκίνου ή άλλα ψεύτικα προϊόντα και υπηρεσίες. Τώρα, ένας νέος νόμος βάζει στο στόχαστρο αυτούς τους influencers και τους απειλεί με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με δύο χρόνια φυλάκιση για την προώθηση επικίνδυνων υπηρεσιών ή για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές.

Η αρχή έγινε όταν μία ομάδα influencers που προέρχονταν από το χώρο της τηλεόρασης, ξεκίνησαν να προωθούν διαιτητικά συμπληρώματα τα οποία υποστήριζαν πως σκότωναν τα καρκινικά κύτταρα. Μερικά θύματα των απατών επηρεάστηκαν τόσο πολύ που επιχείρησαν ακόμα και να αυτοκτονήσουν.

Άνθρωποι χώρισαν, έχασαν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, έπεσαν σε κατάθλιψη. – Εκπρόσωπος AVI Collective

Πολλές απάτες πρόσφεραν κακές επενδυτικές συμβουλές που κόστισαν ακόμα και €50.000 σε ορισμένα θύματα.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι αφιερωμένο στα θύματα των απατών, στους οργανισμούς προστασίας πολιτών που εργάστηκαν ακούραστα για να προειδοποιήσουν τις αρχές. Είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας. Όταν είσαι άρρωστος, θες να πιστέψεις πως υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να σε γλιτώσει από μία βαριά αγωγή ή το θάνατο. Όταν άνθρωποι σταματούν τις θεραπείες για τον καρκίνο νομίζοντας πως ένα συμπλήρωμα διατροφής θα τους σώσει, είναι πολύ αργά.

Η μεγαλύτερη απάτη ύψους €43 εκατομμυρίων, ήταν η προώθηση του CPF, ενός συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης το οποίο ζητούσε €500 από εργαζομένους. Διαφημίστηκε από πολλούς διάσημους influencers της Γαλλίας, αλλά οι υποσχόμενες υπηρεσιές δεν έφτασαν ποτέ στους καταναλωτές.

Μία πρόσφατη έρευνα του 2023, έδειξε πως το 60% των influencers δε σέβονται τους νόμους για τις διαφημίσεις και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Ορισμένοι από αυτούς αναγκάστηκαν από το κράτος να δημοσιεύσουν μία επίσημη δήλωση, ανακοινώνοντας πως αντιμετωπίζουν δίωξη για παραπλανητικές διαφημίσεις.