Η αντιστροφή των πόλων της Γης πριν 42.000 χρόνια ήταν καταστροφική

Οι επιστήμονες προειδοποιούν
21 Φεβρουαρίου 2021 10:46
Η αντιστροφή των πόλων της Γης πριν 42.000 χρόνια ήταν καταστροφική

Μία παροδική διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο της Γης πριν 42.000 χρόνια, πυροδότησε μία κλιματική κρίση ή οποία οδήγησε σε μία παγκόσμια περιβαλλοντική αλλαγή και μαζικούς αφανισμούς. Η νέα αυτή έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, έρχεται να αποκαλύψει ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Γης, όπου οι ουρανοί γέμισαν με ηλεκτρικές καταιγίδες, σέλας και φυσικά κοσμική ακτινοβολία.

Για πρώτη φορά μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε το χρόνο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πιο πρόσφατης αντιστροφή των μαγνητικών πόλων. Τα ευρήματα έγιναν γνωστά χάρη στα αρχαία kauri δέντρα της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία διατηρήθηκαν σε ιζήματα για πάνω από 40.000 χρόνια. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δέντρα, μπορούμε να μετρήσουμε και να χρονολογήσουμε την κορύφωση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας που προκλήθηκε από την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης. – Chris Turney, καθηγητής στο UNSW

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ένα χρονολόγιο των αλλαγών που έφερε η αντιστροφή των πόλων.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης έπεσε στο 0% με 6% έντασης κατά τη διάρκεια του Adams Event. Πρακτικά δεν είχαμε καθόλου μαγνητικό πεδίο – η ασπίδα μας ενάντια στην κοσμική ακτινοβολία είχε φύγει εντελώς. Η αφιλτράριστη ακτινοβολία από το διάστημα διέλυσε τα σωματίδια του αέρα στην ατμόσφαιρα της Γης, διαχωρίζοντας τα ηλεκτρόνια και παράγοντας φως – μία διαδικασία που ονομάζεται ιονισμός. Ο ιονισμένος αέρας “έψησε” το στρώμα του όζοντος, πυροδοτώντας μία κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο.

Η χρονική περίοδος που συνέβη αυτό συνάδει με τον αφανισμό της Μεγαπανίδας της Αυστραλίας, όλων των μεγάλων ζώων δηλαδή στην ήπειρο, καθώς και με την εξάλειψη των Νεάντερταλ. Συμπίπτει επίσης και με μερικές από τις αρχαιότερες τοιχογραφίες σπηλαίων, κάτι που κάνει τους ερευνητές να συμπεραίνουν πως το Adams Event μπορεί να έκανε τους ανθρώπους τότε να αναζητήσουν καταφύγιο σε προστατευμένους χώρους.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου συνάδει με μία αυξανόμενη χρήση σπηλαίων κατά τη διάρκεια του Adams Event, πιθανώς ως καταφύγιο από την αύξηση των υπεριώδων B, μάλλον σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η μεταβολή των μαγνητικών πόλων είναι συχνή στην ζωή των δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη μας, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν είναι καταστροφική. Και η πρόσφατη κίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου ανησυχεί τους επιστήμονες.

Η ταχύτητα αυτή μαζί με το αποδυναμωμένο μαγνητικό πεδίο της Γης κατά 9% τα τελευταία 170 χρόνια, μπορεί να υποδεικνύει μία ακόμα αντιστροφή. Αν ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβαινε σήμερα, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες για τη σύγχρονη κοινωνία. Η εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τα ηλεκτρικά μας δίκτυα και τους δορυφόρους. Η ατμόσφαιρά μας είναι ήδη γεμάτη άνθρακα σε επίπεδα που δεν έχει δει ξανά η ανθρωπότητα. Μία αντιστροφή των μαγνητικών πόλων ή μία ακραία αλλαγή στη δραστηριότητα του Ήλιου μπορεί να πυροδοτήσει μία χωρίς προηγούμενο κλιματική αλλαγή. Πρέπει να μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές άνθρακα πριν ένα τέτοιο φαινόμενο χτυπήσει ξανά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.