Ρώσοι επιστήμονες ερευνούν προϊστορικούς ιούς από τη Σιβηρία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τους εξάγουν από απολιθώματα 4.500 ετών
17 Φεβρουαρίου 2021 10:13
Ρώσοι επιστήμονες ερευνούν προϊστορικούς ιούς από τη Σιβηρία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το ρωσικό κρατικό εργαστήριο Vektor ανακοίνωσε χθες πως ξεκινά έρευνα σε προϊστορικούς ιούς, αναλύοντας τα απομεινάρια ζώων που ανακτήθηκαν από την παγωμένη επιφάνεια της Σιβηρίας. Σκοπός είναι η αναγνώριση αυτών των αρχαίων ιών για τη μελέτη της εξέλιξής τους. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Yakutsk, ξεκίνησαν οι αναλύσεις ιστών οι οποίοι έχουν εξαχθεί από το διατηρημένο κουφάρι ενός προϊστορικού αλόγου ηλικίας 4.500 ετών.

Τα δείγματα ανακαλύφθηκαν το 2009 στην Yakutia, μία τεράστια περιοχή της Σιβηρίας όπου ανακαλύπτονται συχνά ζώα της παλαιολιθικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων μερικών μαμούθ. Η έρευνα θα συμπεριλάβει και μαμούθ, σκύλους, τρωκτικά, λαγούς, ελάφια και άλλα προϊστορικά ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εργαστήριο Vektor χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και είναι η μία από τις δύο εγκαταστάσεις του κόσμου που έχουν αποθηκευμένο τον ιό της ευλογιάς. Επίσης, από το Vektor προήλθε η ανάπτυξη του εμβολίου EpiVacCorona για τον κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση από τη ρωσική κυβέρνηση τον Οκτώβριο και αναμένεται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αργότερα μέσα στο μήνα.