Ένα TikTok challenge κατέληξε στο θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού

Η Ιταλία απαιτεί ηλικιακό περιορισμό από την πλατφόρμα
24 Ιανουαρίου 2021 09:55
Ένα TikTok challenge κατέληξε στο θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού

Η επιτροπή προστασίας ιδιωτικότητας δεδομένων στην Ιταλία (GPDP) διέταξε το TikTok να μπλοκάρει όλους τους χρήστες της χώρας των οποίων η ηλικία δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί. Η κίνηση αυτή έρχεται μία μέρα μετά το θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού στο Παλέρμο, η οποία συμμετείχε σε ένα “blackout challenge” που είδε στην εφαρμογή. Το challenge περιλαμβάνει το σφίξιμο μίας ζώνης γύρω από το λαιμό ενώ όλα καταγράφονται στο τηλέφωνο. Το παιδί πέθανε από ασφυξία και οι αρχές ερευνούν αν κάποιος την προσκάλεσε στο να συμμετέχει στο challenge ή το έπραξε μόνη της. Το άψυχο κορμί της βρήκε η στο πάτωμα του μπάνιου η τετράχρονη αδερφή της.

Το TikTok έχει το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών μικρής ηλικίας από τα υπόλοιπα “μεγάλα” social media και ενώ έχει πάρει μέτρα για να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε παιδιά κάτω των 13 ετών, οι ιταλικές αρχές θεωρούν πως είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθεί αυτός ο κανόνας. Έτσι, απαιτούν από το TikTok να μπλοκάρει όλους τους μη επιβεβαιωμένους λογαριασμούς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε:

Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι απόλυτες προτεραιότητες για το TikTok και εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας, τις διαδικασίες μας και τις τεχνολογίες μας για να προστατέψουμε την κοινότητα και συγκεκριμένα τους νεαρούς χρήστες.

Οι ιταλικές αρχές είχαν προειδοποιήσει το TikTok από το Δεκέμβριο για μία σειρά παραβιάσεων, μεταξύ των οποίων καταγγελίες οι οποίες ανέφεραν πως η εταιρία δεν προστάτευε επαρκώς τους ανήλικους. Ενημέρωσαν επίσης τις Ιρλανδικές αρχές για την απόφασή τους, μιας και το TikTok ανακοίνωσε πως θα διαχειρίζεται τον ευρωπαϊκό τομέα από το Δουβλίνο. Πλέον, αναγκάζει το TikTok να απαγορεύει στους χρήστες οι οποίοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τους λογαριασμούς τους, να ανεβάζουν video ή να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους στην πλατφόρμα.

Η δεκάχρονη Antonella Sicomero με το θάνατό της θα δώσει ζωή σε 4 άλλα παιδιά, καθώς οι γονείς της αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.

Έτσι, η Antonella θα σώσει πολλά παιδιά. Επιλέξαμε να πούμε ναι στη δωρεά επειδή και η κόρη μας θα έλεγε “ναι, κάντε το”. Ήταν ένα γενναιόδωρο παιδί. Και αφού δεν μπορούμε να την έχουμε πλέον μαζί μας, νιώσαμε πως ήταν σωστό να βοηθήσουμε άλλα παιδιά. – Angelo Sicomero, πατέρας του κοριτσιού