Πότε και πώς να δείτε σήμερα τη "Μεγάλη Σύνοδο" Δία-Κρόνου

Θα περάσουν πιο κοντά από ότι έχουν περάσει τα τελευταία 400 χρόνια
21 Δεκεμβρίου 2020 10:00
Πότε και πώς να δείτε σήμερα τη "Μεγάλη Σύνοδο" Δία-Κρόνου

Σήμερα Δευτέρα, ετοιμαστείτε για ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο. Η “Μεγάλη Σύνοδος” όπως ονομάζεται, του Δία και του Κρόνου, είναι ένα γεγονός κατά το οποίο οι δύο γιγάντιοι πλανήτες ευθυγραμμίζονται και σχηματίζουν ένα από τα πιο φωτεινά σώματα στο νυχτερινό ουρανό.

Οι δύο πλανήτες ευθυγραμμίζονται κάθε 20 χρόνια, ωστόσο σε αυτήν την Μεγάλη Σύνοδο, θα εμφανιστούν πιο κοντά από ότι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 400 χρόνια και θα τους χωρίζει μόνο το ένα δέκατο της μοίρας. Επιπλέον, είναι η πρώτη σύνοδος μετά από 800 χρόνια που συμβαίνει νύχτα.

Η καταλληλότερη ώρα για να παρατηρήσετε το σπάνιο φαινόμενο θα είναι μετά τη δύση του Ήλιου. Θα είναι ορατό από όλον τον κόσμο και μπορείτε να το δείτε ακόμα και με γυμνό μάτι, χωρίς τηλεσκόπιο. Αρκεί ο ουρανός να μην έχει σύννεφα και να κοιτάξετε χαμηλά στο δυτικό ορίζοντα. Ο Δίας, όντας μεγαλύτερος και πιο κοντά στη Γη, θα είναι σαφώς φωτεινότερος. Αν χρησιμοποιήσετε κιάλια ή τηλεσκόπιο θα δείτε και τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία. Βιαστείτε όμως επειδή Δίας και Κρόνος θα δύσουν στον ορίζοντα δυόμιση ώρες μετά τη δύση του Ήλιου.