Πετυχημένη η πρώτη προσπάθεια ανάκτησης πυραύλου από την Rocket Lab (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Προσθαλασσώθηκε με αλεξίπτωτο ο Electron πύραυλος
20 Νοεμβρίου 2020 11:04
Πετυχημένη η πρώτη προσπάθεια ανάκτησης πυραύλου από την Rocket Lab (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Electron πύραυλος της Rocket Lab εκτοξεύτηκε από τη Νέα Ζηλανδία με φορτίο 29 μικροδορυφόρους, τους οποίους έθεσε μία περίπου ώρα μετά, σε συγχρονισμένη με τον Ήλιο τροχιά 500 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον της αποστολής ήταν η ανάκτηση του πρώτου σταδίου του πυραύλου, μιας και θα ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας.

Όλα κύλησαν ομαλά λοιπόν και ο Electron πύραυλος μετά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, ανέπτυξε το αλεξίπτωτό του και έπεσε ελεγχόμενα στον ωκεανό με ταχύτητα περίπου 10 μέτρα το δευτερόλεπτο. Έπειτα περισυλλέχθηκε από σκάφος για να επιστραφεί στη στεριά.

Αυτή ήταν η 16η εκτόξευση της Rocket Lab. Η επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων είναι ο στόχος της, ωστόσο προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά από την SpaceX. Οι Electron πύραυλοι αντί να επιστρέφουν μόνοι τους στην πλατφόρμα εκτόξευσης, θα μειώνουν την ταχύτητά τους με χρήση αλεξίπτωτων και ένα ελικόπτερο θα τους περισυλλέγει στον αέρα πριν να φτάσουν στο νερό και θα τους επιστρέφει στη βάση.

Πέρα από τους 29 μικροδορυφόρους, ο Electron πύραυλος είχε ένα ακόμα φορτίο, μία φιγούρα 15 εκατοστών τη μορφή της οποίας σίγουρα θα αναγνωρίσουν οι gamers. Το “Gnome Chompski” του Half-Life θα παραμείνει προσκολλημένο στο πάνω μέρος του πυραύλου. Χρηματοδοτήθηκε από τον Gabe Newell της Valve. Ο Newell δεσμεύτηκε να δωρίσει $1 για κάθε viewer του livestream της Rocket Lab, στο Starship Pediatric Intensive Care Unit της Νέας Ζηλανδίας.